Председателят на парламента Цвета Караянчева отправи покана руски инженери и специалисти да се включат в ремонта на самолетите Су-25. Самите самолети ще бъдат ремонтирани в България в завода "Авионамс".Поканата е отправена от Караянчева по време на срещата й с министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров.

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание, е на двудневно официално посещение в Москва.

Цвета Караянчева е отбелязала активизирането на двустранните отношения между България и Русия и е потвърдила, че страната ни се стреми да работи в условия на взаимeн интерес и да бъде мост за конструктивни отношения между Русия и ЕС и НАТО. Караянчева е откроила, че няма пречка да развиваме активно сътрудничество в областите на туризма, селското стопанство, науката и образованието.

Сергей Лавров е потвърдил, че отношенията между България и Руската федерация се основават на дългогодишни исторически традиции, културна близост и приятелски връзки между двата народа и е изказал очакването си външният ни министър Екатерина Захариева да направи посещение в Русия. Припомняме, че само преди две седмица президентът Румен Радев се срещна с Путин по време на участието си в Международния икономически форум в Санкт Петербург, след като през май 2018 година се видя с него в Сочи.

От руска страна беше приветствана готовността на България да осигури транзита на газ от "Турски поток" към Европа, което ще помогне на България да укрепи ролята си на европейската газова карта.

По време на разговора беше отбелязано и успешното сътрудничество по линия на участието на "Росатом" в удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй". Подчертано беше още, че България е поканила "Росатом" да участва в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ "Белене"

Лавров е информирал, че от септември българските студенти ще могат да работят почасово в Русия, както и че от догодина руската страна ще увеличи броя на стипендиите за български студенти от 225 на 300. Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров е отбелязал, че от септември български студенти ще могат да работят почасово в Русия.

Преди това председателят на парламента Караянчева се срещна с колегата си г-жа Матвиенко.