Президентът Румен Радев ще се срещне с руския си колега Владимир Путин на 6 юни, съобщават от пресцентъра на президентството. Посещението на българският държавен глава ще бъде по време на участието му в Международния икономически форум в Санкт Петербург между 6 и 8 юни.

По-късно през деня българският президент заедно със съпругата си Десислава Радева ще се срещне и с представители на българската общност в Санкт Петербург.

На 7 юни той ще участва в президентския панел на Петербургския международен икономически форум, посветен на изпълнението на целите за устойчиво развитие на ООН до 2030 година.

Президентът Радев ще се срещне с Путин в Сочи

Президентът Радев ще се срещне с Путин в Сочи

След близо 10-годишна пауза в срещите между държавните глави на страните

По време на посещението си в Санкт Петербург Радев ще се срещне и с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, както и с министър-председателя на Армения Никол Пашинян.

Припомняме, това ще бъде е втората среща между двамата президенти, след като през май миналата година двамата проведоха разговор в резиденцията "Бочаров ручей" в черноморския курорт Сочи след близо 10-годишна пауза в отношенията между държавните глави на България и Русия. Малко по-късно пък Путин беше посетен и от премиера Бойко Борисов.

По повод предстоящата среща с президента на Руската федерация Радев даде интервю пред руската държавна информационна агенция ТАСС, в което заяви, че Русия е сред най-значимите външноикономически партньори на България и изрази увереност, че строителството на втората АЕЦ "Белене" ще бъде завършено.

Румен Радев пред ТАСС: АЕЦ "Белене" ще бъде завършена

Румен Радев пред ТАСС: АЕЦ "Белене" ще бъде завършена

В проекта са вложени 3 млрд. лева, изтъкна президентът