Цвета Караянчева изрази желание да продължи реализацията на АЕЦ "Белене" по време на срещата си с председателя на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация Валентина Матвиенко, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Тя подчерта, че процедурата за търсене на стратегически инвеститор вече тече и всеки участник е добре дошъл да участва в конкурса, включително и "Росатом". Караянчева заяви, че проектът ще бъде реализиран напълно на пазарен принцип и България няма да предоставя държавни гаранции или договори за изкупуване на електроенергия на преференциални цени

Румен Радев пред ТАСС: АЕЦ "Белене" ще бъде завършена

Румен Радев пред ТАСС: АЕЦ "Белене" ще бъде завършена

В проекта са вложени 3 млрд. лева, изтъкна президентът

Припомняме, на 7-ми юни 2018 г. Народното събрание размрази официално проекта за строителство на втора ядрена централа в България - 30-годишният проект "Белене", след което такова решение гласува и Министерския съвет.

Срещу строителството се обявяват категорично против всички десни формации, които в момента са извън парламента. Критика изказват и четирите организации от АОБР, които не са доволни от изискванията на държавата към стротиелството на нова ядрена мощност.

Мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" бе въведен от Народното събрание през 2012 г. с мнозинството на ГЕРБ. От Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

БАН публикува доклада си в началото на 2018-та година, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

При посещението на руския премиер Дмитрий Медведев в България той заяви, че руската страна има интерес към АЕЦ "Белене". 

ДБ: Подготвят почвата за държавни гаранции за АЕЦ "Белене"

ДБ: Подготвят почвата за държавни гаранции за АЕЦ "Белене"

"Белене" от десетилетия била централа за производство на лъжи и корупция

На срещата Караянчева подчерта, че Русия е важен партньор на България в енергийната сфера, която заема едно от водещите места в двустранните отношения.

По думите й България води политика, насочена към гарантиране на енергийната сигурност както за страната, така и за Европейския съюз.

Смениха саудитския изпълнител на "Турски поток" у нас с руска компания в сянка

Смениха саудитския изпълнител на "Турски поток" у нас с руска компания в сянка

Руската преса признава, че става дума за схема, позволяваща на „Газпром“ да заобиколи санкциите…

Според Караянчева разклонението на "Турски поток" през България към Сърбия и Европа може да се нарича "Балкански поток". С доставките на газ по тази тръба ще бъде засилена и ролята на газовия хъб "Балкан", каза тя. Така ще се постигне реална диверсификация на доставките на газ и конкурентни цени както за България, така и за Европа, отбеляза председателят на българския парламент Цвета Караянчева.

В същото време Караянчева изрази загриженост от спада в двустранния стокообмен през 2018 г. в сравнение с предходната година. Особено тревожно е намаляването на българския износ, отбеляза Цвета Караянчева, според която има потенциал за увеличаване на износа на български изделия, които са добре познати на руския пазар.

По време на срещата бе оценена високо двустранното сътрудничество в областта на образованието и науката, както и вече установените ползотворни и конструктивни отношения между български средни и висши учебни заведения и техните руски партньори. Обсъдени бяха възможностите за увеличаване на изучаването на български и руски език в двете страни. По време на срещата Цвета Караянчева постави темата за възможността българските студенти в Руската федерация да могат да работят почасово.

Председателят на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация Валентина Матвиенко съобщи, че от догодина руската страна ще увеличи броя на стипендиите за български студенти от 225 на 300.

Припомняме, вчера Караянчева призова българските студенти, които учат в Русия, да се завърнат у нас.

Председателят на българския парламент сподели желанието на страната ни да продължи да развива сътрудничеството с Русия в областта на икономиката, транспорта, науката и културата. Като особено важни за страната ни бяха подчертани връзките в сферата на туризма. Като пример Цвета Караянчева посочи увеличения брой на изнесените бюра за издаване на визи на руски туристи.

На срещата бяха отбелязани вековните традиционно близки връзки между народите на България и Русия. Председателят на българския парламент посочи, че като пълноправен член на ЕС и НАТО България може да бъде мост в отношенията между двете организации и Русия.

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, е на двудневно официално посещение в Москва. В състава на делегацията са съпредседателите на Групата за приятелство България - Русия Красимир Велчев и Антон Кутев, заместник-председателят на групата Волен Сидеров и народните представители Диана Саватева, Боряна Георгиева и Ахмед Ахмедов.