"Булгартрансгаз" смени консорциума, който ще строи участъка на "Турски поток" през България, съобщи БНТ.

Според съобщението, причината е, че досегашният фаворит не е подал необходимите документи в срок, а междувременно вторият класиран дал по-изгодна оферта.

Така изборът пада върху консорциума "Газово развитие и разширение в България". Официалната му регистрация е в Люксембург и той беше анонсиран като германо-италиански, но се появиха разкрития, че зад него стои руската ТМК, собственост на олигарха Дмитрий Пумпянский. В руската преса официално се споменава участието на ТМК в консорциума.

Първоначално саудитският консорциум "Аркад" беше избран, за да разшири газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз" с 475 километра. Но вместо да подаде документи на 16 май е поискал отсрочка, а впоследствие е пропуснал и новия срок, според "Булгартрансгаз".

Саудитско-италиански консорциум ни предлага най-ниската цена за строежа на "Турски поток"

Саудитско-италиански консорциум ни предлага най-ниската цена за строежа на "Турски поток"

В надпреварата продължават две от трите фирми участници

Междувременно газовият оператор е получил писмо от втория класиран кандидат - консорциум "Газово развитие и разширение в България". "И ни предлагат отстъпка в размер на 31.15% от предложената от тях цена за изпълнение на проекта в дългия срок, а именно 615 дни." - посочва Владимир Малинов, изпълнителен директор на "Булгартрансгаз".

Предложена е и отстъпка в стойността на финансирането на проекта като се твърди, че крайният процент за оскъпяване на проекта вследствие на финансирането ще бъде 4.1%

Предложената от консорциум "Газово развитие и разширение - България" цена с направената отстъпка е малко над 1 милиард 102 милиона евро без ДДС. Останалите условия по договор, включително сроковете, остават непроменени.

Руското издание РБК излезе с публикация по темата, в която се напомня, че източници на медията още през февруари са заявили, че руската компания ще бъде избрана. В статията от февруари откровено се признава, че става дума за схема, помагаща на руския "Газпром" да заобиколи международните санкции. Посочва се, че "формално конкурсът още не е приключил, но проектът трябва да се реализира с ускорени темпове".

Бившият ни посланик в Москва Илиян Василев прогнозира, че това ще въвлече страната в международен скандал.  "Още преди края на срока за приемане на оферти, РБК посочи, че ТМК ще спечелят търга. С което направо разкатаха фамилията на "организаторите" от бг страна, защото им казаха, че играят пошло ролята на статисти.И сега нещата излязоха наяве.Скоро ще излязат повече подробности за схема, която е организирана и ръководена от Русия, относно търговете за изграждане на продължения на Турски поток през България на територията на Турция, България, Сърбия и Унгария.Тези хора действително ще направят всичко възможно да ни вкарат в международен скандал.Между другото, играта с Аркад беше опит да се избяга от руската схема.Сега обаче приеха, че нещата не могат да бъдат отлагани и нашите клекнаха." - коментира той във Фейсбук.

Саудитско-италиански консорциум строи българския участък на "Турски поток"

Саудитско-италиански консорциум строи българския участък на "Турски поток"

Той е предложил най-изгодната оферта