"Всякакво говорене за помирение между президент и правителство и за съставяне на експертно правителство не може да се случи без изчистване на въпросите с корупционните практики във властта. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в ямболското село Бояджик, където е на посещение по повод Деня на независимостта.

Думите му са отговор към предложението на вицепремиера Красимир Каракачанов да се оттегли от поста си в името на диалога между президентската институция и Министерския съвет.

"Диалогът има смисъл само ако бъде поставен на здрава основа. Това значи по безспорен начин да се изчисти истината за записи, шкафчета, корупционни схеми. Да установим кои са механизмите, водещи до провала в управлението, които са механизмите, водещи до този порочен модел на управление, как да бъдат отстранени, как да се възстанови справедливостта, коментира Радев, цитиран от своята администрация.

Запитан защо е освободил началника на кабинета си Калоян Методиев, Румен Радев отговори, че иска да благодаря на Методиев за работата му за институцията. "Мисля, че с моето решение му давам свободата да разкрие своя потенциал другаде, стига да получи доверието, което аз му гласувах. А за намирането на негов заместник няма проблем", стана ясно от думите на държавния глава.

Президентът изрази своята признателност към всички будни граждани, които протестират срещу моралното падение и зависимостите на малцина във властта.

За думите на премиера Бойко Борисов, че политическата съдба на България ще се реши на редовните парламентарни избори, Радев заяви, че едно управление, което се бори единствено за своето оцеляване всеки ден, не може да преведе страната през тежката здравна и социално-икономическа криза, която се очертава.

Припомняме, в началото на юни 2020 г. излязоха скандални записи с глас, който е много близък до гласа на премиера Бойко Борисов. Тогава той обяви, че приема с усмивка "монтажите".

При друг запис, който злепоставя председателя на парламента Цвета Караянчева, президентът Румен Радев заяви, че аудиозаписът бил брутална атака срещу парламента и запита защо той не се проверява.

Ден по-късно прокуратурата започна разследване на записа с гласа на Борисов. По думите на главния прокурор записването с телефони се е превърнало в национален спорт.

Вчера от ГЕРБ заявиха, че не виждат причина записът да бъде проверяван.

На 24 юли 2020 г. журналистът и евродепутат Елена Йончева обяви, че скандалните записи с гласа на Борисов са автентични.