Апелативният специализиран съд отказа да измени мярката за неотклонение на Десислава Иванчева от домашен арест в по-лека, съобщават от "24 часа".

Според магистратите няма основание мярката на Иванчева да бъде променена в по-лека. Съдът е на мнение, че домашният арест не е прекомерен предвид фактическата и правна сложност на делото, както и предвид обстоятелството, че е постановена присъда на втора инстанция.

За последния месец Иванчева е искала промяна три пъти.

Припомняме, на 26 октомври съдът отново отказа да измени мярката й в по-лека такава.

Съдът отказа да измени домашния арест на Иванчева в по-лека мярка

Съдът отказа да измени домашния арест на Иванчева в по-лека мярка

Решението не подлежи на обжалване

През юли Иванчева беше осъдена на 8 години затвор. Съдът прие, че тя е виновна не само за искане на подкуп, каквото беше решението на първата инстанция, но и за получаване на такъв.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха арестувани на 17 април 2018 г. с безпрецедентно дълъг арест - над 8 часа на централното софийско кръстовище пред Спортната палата. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, за които се твърди, че тя била взела като подкуп според прокуратурата.

Службите бяха критикувани още тогава за нарушаване на човешките права на обвиняемите. Тримата обвинени (Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившият кмет на същия район "Младост" - Петко Дюлгеров) прекараха 8 месеца в ареста, които бяха съпроводени и със скандал за условията в ареста и отношението при ескортиране до болнично заведение.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излязоха от ареста с мярка "домашен арест" малко преди Коледа 2018 година.