Арестуваха кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, съобщи Нова телевизия. Тя е задържана за получаване на подкуп.

Арестът е извършен на бул. "Васил Левски" в центъра на София, точно срещу Спортната палата. По предварителна информация Иванчева била задържана с крупна сума пари - 70 хиляди евро

Задържана е и заместничката на Иванчева - Биляна Петрова. От ръцете на двете жени са взети натривки, а сумата е броена пред тях.

По непотвърдена информация Иванчева е била хваната с първата вноска от поискан подкуп от 250 000 евро за издаване на разрешително за строеж.

На мястото на ареста се яви и ръководителят на Спецпрокуратурата Иван Гешев, но отказа коментар пред медиите.

От МВР съобщиха, че върви операция по линия на корупцията, но отказаха каквито и да са подробности.

От СДВР информираха, че тяхната служба оказва съдействие на операция, която в момента тече, но те не са водещи и помагат, защото е на тяхна територия.

От прокуратурата обещаха да дадат подробности утре от 11 часа

Адвокат Върбанов, към когото се е обърнала Иванчева, е заяви, че никой не е допускан до Десислава Иванчева. По-късно той вече е допуснат до нея. 

Обиск се извърши и в сградата на община "Младост". Ограничено е движението на служителите от кметството, служители на Агенцията за противодействие на корупцията (бившата КОНПИ) и от полицията претърсват канцелариите на кметството.

Кметът на "Младост" се зарече гражданите да победят

Кметът на "Младост" се зарече гражданите да победят

Жители на квартала вече искат нов референдум

В сряда, 18 април, се очакваше обсъждане от сдружение "Зелен Младост" на тема: "Зелените площи в София пред застрояване". Повод за обсъждането е опасността зелените площи в столицата да бъдат масово застроени след обнародването на промените в Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО).

По реда на § 28 от ПЗР на ЗУЗСО, ще бъде възможно с Подробният устройствен план (ПУП) да се отнема статута на конкретни имоти като "озеленени площи за широко обществено ползване" и да се преотреждат за други дейности, които впоследствие да бъдат застроявани с жилищни или офисни сгради, при заобикаляне на закона, гласеше предварителната информация по темата.

"Ще обясним защо, противно на изказванията на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и главния архитект г-н Здравко Здравков, градинките в София не са защитени от този закон, а напротив", се казваше в предварителната информация за обсъждането.
Участници в дискусията трябваше да са Десислава Иванчева - кмет на Район "Младост" - СО; Биляна Петрова - зам.- кмет на Район "Младост" - СО; адв. Свилен Овчаров - Зелени адвокати; арх. Павел Попов - преподавател в УАСГ; Борислав Сандов - съпредседател на партия "Зелените"; Владимир Икономов - сдружение "Зелен Младост".

Кметът на "Младост": Където има дупка, веднага излиза сграда

Кметът на "Младост": Където има дупка, веднага излиза сграда

Столичани протестираха срещу застрояване в междублоковите пространства

Припомняме, на 28 март кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева сезира Софийска районна прокуратура и столичната полиция по случай за сериозни съмнения за фалшификация на документи от страна на инвеститор.

Съмненията на кмета на "Младост" възникват около преписка за одобряване на инвестиционни проекти и издаване на разрешение за строеж на 7-етажна сграда със смесена общественообслужваща функция. Мястото на сградата - на ъгъла между улиците "Свето Преображение" и "Д-р Атанас Москов".

След получаването на преписката в Район "Младост", администрацията дава указания за внасяне на допълнителни документи, които са внесени от инвеститора на 16 март тази година.
При прегледа на документите обаче екипът на Район "Младост" забелязва явни белези за манипулация. Според районната администрация е налице явно несъответствие и липса на прилика в подписите в допълнително представените документи.

Строители на турска компания събориха столичен кмет в калта

Строители на турска компания събориха столичен кмет в калта

Кметицата на "Младост" отишла на проверка след 22 часа

Десислава Иванчева е автор на идеята да има строителна полиция, която да следи за нередности при застрояването на районите.

Десислава Иванчева спечели на местните избори в столичния район след балотаж с кандидата на ГЕРБ Мария Илиева.
Иванчева е независимата кандидатка, подкрепена от партията на Георги Кадиев. На първия тур Илиева получи 12 796 гласа, а Иванчева - 8660. Десислава Иванчева е и представителка на протестиращите граждани. Още миналата година обаче от "Нормална държава" и лидерът й Георги Кадиев оттеглиха подкрепата си за Иванчева.