Апелативният специализиран наказателен съд отказа да измени мярката за неотклонение на бившата кметица на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева от "домашен арест" в по-лека такава, съобщава БНТ.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Припомняме, през юли Иванчева беше осъдена на 8 години затвор. Съдът прие, че тя е виновна не само за искане на подкуп, каквото беше решението на първата инстанция, но и за получаване на такъв.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха арестувани на 17 април 2018 г. с безпрецедентно дълъг арест - над 8 часа на централното софийско кръстовище пред Спортната палата. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, за които се твърди, че тя била взела като подкуп според прокуратурата.

И втора инстанция призна Иванчева и Петрова за виновни

И втора инстанция призна Иванчева и Петрова за виновни

Намалена е обаче присъдата на Иванчева на 8 години затвор

Службите бяха критикувани още тогава за нарушаване на човешките права на обвиняемите. Тримата обвинени (Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившият кмет на същия район "Младост" - Петко Дюлгеров) прекараха 8 месеца в ареста, които бяха съпроводени и със скандал за условията в ареста и отношението при ескортиране до болнично заведение.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова излязоха от ареста с мярка "домашен арест" малко преди Коледа 2018 година.