Пуснаха Десислава Иванчева и Биляна Петрова от следствения арест, съобщи БНТ.

Двете бяха са откарани от полицията по домовете им, където ще останат под домашен арест.

Около час по-рано от следствения арест беше освободен и Петко Дюлгеров, който също бе съпроводен до дома му.

Иванчева и Петрова излизат под домашен арест без гривни
Обновена

Иванчева и Петрова излизат под домашен арест без гривни

Няма техническа възможност за това

Припомняме, че на 19 декември състав на Специализирания наказателен съд със съдия Иво Хинов разпореди най-тежката мярка "задържане под стража" да бъде заменена с домашен арест.

Идеята беше да се приложи новата система с електронна гривна, но се оказа, че системата все още не е внедрена. Въпреки това мярката ще бъде изпълнена.

По информация на Нова телевизия при пристигането пред дома си Десислава Иванчева е заявила, че няма угризения свързани с работата си. 

По думите ѝ физически и психически не са добре. Според нея много от експертизите не са верни и това я е сринало и допълва, че смята да съди експертите за неправилната официална информация.

Иванчева и Петрова излизат от ареста с гривни

Иванчева и Петрова излизат от ареста с гривни

Мярката им е променена на домашен арест

В първите почивни дни след Коледните празници се очаква тримата обвиняеми да се върнат в съдебната зала за ново разглеждане на мярката им след пореден протест на спецпрокуратурата.

Спецпрокуратурата пак иска да вкара Иванчева зад решетките

Спецпрокуратурата пак иска да вкара Иванчева зад решетките

Нищо не се е променило, че да има преразглеждане на мерките

Припомняме, първа инстанция на съда вече два пъти отсъжда домашен арест като мярка за Иванчева и Петрова. В средата на ноември месец прокуратурата реагира светкавично и обжалва решението, а също така светкавично и още в същия ден Апелативният съд прие протеста и до реално излизане от ареста на двете обвиняеми така и не се стигна. Третият обвинеям Петко Дюлгеров бе освободен под домашен арест, но по-късно бе върнат в ареста, след като избухна скандала с оспорваните методи на действия на спецпрокуратурата и спецсъда.

Бързите действия на обвинението провокираха и проверка от страна на ВКС, който го определи като инцидентен случай на неправилна съдебна практика в работата на Специализирания апелативен наказателен съд.

Иванчева и Петрова: Гешев лъже постоянно, искат да ни осъдят в публичното пространство

Иванчева и Петрова: Гешев лъже постоянно, искат да ни осъдят в публичното пространство

Килията ни не е Шератон, а съвременен концлагер

Припомняме, кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева бе показно арестувана в центъра на София на 17 април тази година. Действията на органите около ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа, което предизвика вълна от възмущение относно начина, по който тя е задържана. Излязоха и твърдения на сподвижници на кметицата, че по нея не са открити следи от белязани пари с натривките.

Макар и да бе обявено, че ще се провери дали при задържането на Иванчева е имало нередности, на практика такава проверка не бе разпоредена. На 21 април председателят на Комисията за незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев заяви, че арестът на Иванчева е бил редовен, както законът задължава.

Адвокатите на Иванчева и Петрова категорични, че публичността вреди

Адвокатите на Иванчева и Петрова категорични, че публичността вреди

Гешев и Пламен Георгиев да подават оставки веднага

През май месец Иванчева бе отстранена от длъжност, а Столичният общински съвет избра Румен Русев за изпълняващ длъжността районен кмет на "Младост".

Друг скандал около ареста на Иванчева се разгоря на 1 август, когато тя бе заведена в болница, окована във вериги и на краката. Преди месец отново покрай Иванчева и Петрова излязоха наяве условията в следствения арест, като с нарочна позиция по въпроса излезе и националният омбудсман Мая Манолова.

Марковски: СРС-тата по делото "Иванчева" изтекли съмнително странно

Марковски: СРС-тата по делото "Иванчева" изтекли съмнително странно

Усмихнати хора се разхождат свободно с крупни обвинения, но не и Иванчева

На заседанията до момента свидетелски показания дадоха както бизнесменът Александър Ваклин и съпругата му, така и главният архитекст и настоящият кмет на столичния район "Младост" Румен Русев.

Апелативният спецсъд защитава продължаващия арест на Иванчева

Апелативният спецсъд защитава продължаващия арест на Иванчева

Според Георги Ушев Иванчева и Петрова могат да се укрият