Съдът измени мярката на бившия кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова под "домашен арест".

Иванчева и Петрова все още са в ареста
Обновена

Иванчева и Петрова все още са в ареста

Марковски: Това е незаконно, веднага да ги освободят

Има едноседмичен срок за обжалване на по-леката мярка и след тази седмица може да се върнат в ареста, но по-леката мярка влиза в сила от днес. Това съобщи Петър Кърджилов - бившият пиар на столичния район "Младост".

Във ФБ профила си той публикува снимка на карикатуриста Христо Комарницки, който рисува сцени от съдебния процес, каквато е американската практика.

Арестуваха кмета на столичния район "Младост"
Обновена

Арестуваха кмета на столичния район "Младост"

Над четири часа Десислава Иванчева стоя с белезници на ръцете в центъра на София

"Вещите лица лекари, които сега отговрят в съда са категорични, че престоят на Десислава Иванчева и Биляна Петрова в ареста влошава физическото и психическото им здраве", пише Кърджилов.

Само два часа по-късно от Спецпрокуратурата отново атакуваха решението на Спецсъда и поискаха Иванчева и Петрова да бъдат върнати в ареста.

Спецпрокуратурата отново атакува по-леката мярка на Десислава Иванчева

Спецпрокуратурата отново атакува по-леката мярка на Десислава Иванчева

Мотивът е, че подсъдимите може да се укрият и да извършат ново престъпление

Припомняме, още на 18 октомври имаше решение на съда за по-лека мярка за неотклонение, но след оспорване от Спецпрокуратурата, Иванчева и Петрова останаха в ареста.

Десислава Иванчева беше избрана за кмет на столичния район "Младост" като независим кандидат през ноември 2016 година на вълната на протестите срещу презастрояването на квартала. Тогава тя спечели 59.82% от вота на гласоподавателите.

На 17 април Иванчева беше арестувана показно на бул. "Васил Левски" в центъра на София. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп, според прокуратурата.

Заедно с Иванчева беше задържана и заместничката ѝ в "Младост" Биляна Петрова. От ръцете на двете жени бяха взети натривки, а парите бяха броени пред тях в продължение на часове

Действията на органите около ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа, което предизвика вълна от възмущение относно начина, по който тя е задържана. Излязоха и твърдения на сподвижници на кметицата, че по нея не са открити следи от белязани пари с натривките.

Стана ясно и че Иванчева не е получила правото да извика адвокат в продължение на няколко часа.

Всички светнали като коледна елха на ареста вчера
Обновена

Всички светнали като коледна елха на ареста вчера

В кабинета на Десислава Иванчева намерили стотици преписки

Макар и да бе обявено, че ще се провери дали при задържането на Иванчева е имало нередности, на практика такава проверка не бе разпоредена. На 21 април председателят на Комисията за незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев заяви, че арестът на Иванчева е бил редовен, както законът задължава.

През май месец магистратите решиха да отстранят Иванчева от длъжност, а Столичният общински съвет избра Румен Русев за изпълняващ длъжността районен кмет на "Младост". 

Иванчева изпрати шефа на Спецпрокуратурата да говори с марсианците
Обновена

Иванчева изпрати шефа на Спецпрокуратурата да говори с марсианците

Пред съда, който разглежда мярката й за неотклонение

Друг скандал около ареста на Иванчева се разгоря на 1 август, когато тя бе заведена в болница, окована във вериги и на краката.

На заседанията до момента свидетелски показания дадоха както бизнесменът Александър Ваклин и съпругата му, така и главният архитекст и настоящият кмет на столичния район "Младост" Румен Русев. Последните двама потвърдиха, че преписки по време на управлението на Иванчева са бавени. Самият Ваклин обаче не сведетелства Иванчева и Петрова да са му искали пари или подкуп за издаване на разрешително.