Подсъдимият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова се отказаха от правото си на възражения по обжалването на прокуратурата по промяна на мярката за неотклонение от "задържане под стража" в "домашен арест". Това стана преди началото на днешното съдебно заседание в Спецсъда.

Те се отказаха с мотив делото по-бързо да отиде на Апелативен съд, който да се произнесе за мярката.

Така най-късно в първите дни на следващата седмица ще стане ясно дали отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева и бившата ѝ заместничка Биляна Петрова ще излязат от ареста. Пред Апелативния специализиран съд прокуратурата протестира по-леката мярка за неотклонение с аргумент, че опасността подсъдимите да повлияят на свидетелите не е отминала.

От прокуратурата заявиха пред медиите, че са важни всички свидетели по делото, които са били разпитани в хода на досъдебното производство.

От държавното обвинение дадоха да се разбере, че не би било възможно да се сключат споразумения с обвиняемите.

Защитникът на бившата зам.-кметица на "Младост" Биляна Петрова - Емануил Йорданов, обаче е на друго мнение. Според него прокуратурата целенасочено и съзнателно настоява за задържането под стража на двете, за да се опита да ги принуди да се пречупят и да признаят вина, каквато те нямат.

Адвокатът коментира, че липсва всякаква причина обвиняемите да останат в ареста. Според него, ако се промени мярката за неотклонение "задържане под стража" на подсъдимите, те няма да извършат ново престъпление или да се отклонят от съдебния процес.

"Рано или късно и двете трябва да бъдат освободени, защото оттук нататък няма да има доказателства, които да подкрепят обвинителния акт. Вие видяхте, че показанията на Ваклин не бяха точни. Той бе колеблив и непоследователен на моменти, а и в думите му на моменти граничеха без всякаква логика", уточни адвокат Йорданов.

Той поясни, че по делото има представени доказателства на двете обвиняеми, които имат нужда от лечение на заболявания, които не могат да бъдат адекватно овладени в следствения арест.

Днес пред съда свидетелства и настоящият кмет на район "Младост" Румен Русев. Той заяви, че е имало забавяне в част от преписките, когато Десислава Иванчева е била кмет на столичния район "Младост". Според свидетеля причина затова е ненавременно вземане на решение и не спазване на срокове.

Относно предявените преписки от "Ваклин Груп", настоящият кмет на столичния район "Младост" отбеляза, че преписките му са били генерирали в края на миналата година, а в началото на тази година му е била възложена задача да установи дали има общинска собственост. Тази задача не била в неговата област и той я преразпределил на тогавашния зам.-кмет Биляна Петрова.

Избраха архитект Румен Русев за и.д. кмет на "Младост"

Избраха архитект Румен Русев за и.д. кмет на "Младост"

Кмет трябва да е компетентен човек, какъвто е Русев, смятат БСП

Румен Русев заяви, че познава само Десислава Иванчева и Биляна Петрова, но не и с бизнесмена Ваклин.

И на днешното съдебно заседание в съда дойдоха граждани от столичния район "Младост" в подкрепа на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Те смятат, че обвиняемите са набедени във взимането на подкуп в особено големи размери за издаване на разрешително за строеж.

Протестиращите заявиха, че Иванчева и Петрова са невинни, а парите са им били "подхвърлени".

Протестиращите бяха облечени с тениски "Свобода за набедените" и носеха плакати с надписи "За референдума срещу презастрояването в "Младост".

Те недоволстват и по отношение на развитието на делото за референдума срещу презастрояването в столичния квартал "Младост"

Татяна Христова коментира пред news.bg, че в делото срещу застрояването на "Младост" ще има обрат, защото Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГД ГРАО) са манипулирали както подписите, така и броя на жителите на "Младост".

Според изследване на ГРАО жителите на столичния район "Младост" са се увеличили с 6 000, а при наскоро направена проверка се оказало, че населението на столичния район се е увеличило с около 200 души на ден, обясни Христова.

Тя изрази надежда, че със събраните над 14 000 подписи да бъдат достатъчни за спиране на застрояването в столичния район "Младост".

Припомняме, Десислава Иванчева беше избрана убедително за кмет на столичния район "Младост" като независим кандидат през ноември 2016 година. Тогава тя спечели 59.82% от вота на гласоподавателите.

На 17 април Иванчева беше арестувана показно на бул. "Васил Левски" в центъра на София. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп, според прокуратурата.

Заедно с Иванчева беше задържана и заместничката ѝ в "Младост" Биляна Петрова. От ръцете на двете жени бяха взети натривки, а парите бяха броени пред тях.

Действията на органите около ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа, което предизвика вълна от възмущение относно начина, по който тя е задържана. Излязоха и твърдения на сподвижници на кметицата, че по нея не са открити следи от белязани пари с натривките.

Стана ясно и че Иванчева не е получила правото да извика адвокат в продължение на няколко часа.

На 18 април шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев на брифинг даде подробности по случая. Тогава той заяви, че Десислава Иванчева е изнудвала "в житейски смисъл" и други хора. Тогава Гешев заяви също, че при ареста всички "светнали като коледна елха", визирайки натривките по ръцете на задържаните.

Същият ден - 18 април се състоя и протест в защита на Иванчева. Пред сградата на Съдебната плата протестиращите заявиха, че пряката демокрация е била задушена, защото кметицата на столичния район "Младост" е избрана по легитимен начин от хората, а арестът ѝ бил политически.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата ще започне разследване за това дали при задържането на Иванчева е имало нередности. Малко по-късно обаче от пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че не е разпоредена и не се извършва каквато и да е проверка на действията на наблюдаващите прокурори и разследващите органи по досъдебното производство, по което обвиняема е кметицата.

На 20 април спецпрокуратурата поиска постоянен арест за кметицата. По време на съдебното заседание по разглеждането на мярката за неотклонение на Иванчева тя заяви, че не е взимала подкуп и не е пипала парите в колата. По думите ѝ парите са били подхвърлени в автомобила.

В крайна сметка съдът реши тримата задържани - Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият кмет на района Петко Дюлгеров, да останат в ареста.

На 21 април председателят на Комисията за незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев заяви, че арестът на Иванчева е бил редовен, както законът задължава.

На 26 април Специализираният съд взе окончателно решение да остави за постоянно в ареста тримата задържани. Тогава съдът обърна внимание, че Иванчева системно е бавила преписки не само на Ваклин, но и на други инвеститори.

На 27 април защитникът на Иванчева Марин Марковски заяви, че кметицата не е докосвала парите.

На 23 май, сряда, спецпрокуратурата поиска от спецсъда да отстрани Иванчева като кмет на столичния район "Младост", след като стана ясно, че от килията си в ареста Иванчева е издала заповед за уволнението на заместник-кмета на "Младост" Румен Русев, който е един от основните свидетели срещу нея. Иванчева също така подписала от ареста, че назначава пиара на района Петър Кърджилов за зам.-кмет на "Младост".

На заседанието на Спецсъда магистратите решиха да отстранят Иванчева от длъжност. Решението беше обжалвано пред Апелативният специализиран съд.

На заседанието на Апелативния специализиран съд на 31 май, четвъртък, магистратите, които трябваше да преценят дали Иванчева да бъде отстранена, решиха да отпуснат на Иванчева и Петрова 3-дневен срок, така че двете да се запознаят с материалите по делото, по което са подсъдими. Материалите били доста обемни, а чат от тях били и секретни.

Кметицата също така поиска на нейно място в община "Младост" да се назначи досегашният ѝ пиар Петър Кърджилов, който, по думите ѝ, ще продължи каузата "Зелен Младост".

Междувременно обаче стана ясно, че след двучасов дебат Столичният общински съвет е избрал именно Румен Русев за изпълняващ длъжността районен кмет на "Младост".

На 7 юни Специализираният апелативен съд окончателно отстрани Десислава Иванчева от кметския пост в район "Младост".

На 25 юни Десислава Иванчева бе приета в затворническата болница.

На 27 юни Състав на Специализирания наказателен съд остави в ареста Иванчева. Аргументите на защитата бяха здравословните проблеми на задържаната - със щитовидната жлеза и хипофизата, както и наличието на микроаденом.

На 1 август Иванчева бе заведена в болница, окована във вериги и на краката. В информация, публикувана от Петър Кърджилов, се споменава, че Иванчева има тумор на хипофизата. Предишният ден и нейната бивша заместничка - Биляна Петрова, е посетила болнично заведение.

На 13 август се проведе протест пред Министерския съвет в защита на Иванчева.

На 13 септември уволнената районна кметица Десислава Иванчева зададе задочно въпроси към столичния кмет Йорданка Фандъкова дали е преместила строежите от междублоковите пространства в квартала.

Малко по-късно, на 16 октомври Иванчева заяви, че арестът е много по-тежък от затвора.

След това - на 18 октомври се появи информацията, че Иванчева и Петрова са пуснати под домашен арест, но до реалното изпълнение на това решение не се стигна.