Петър Кърджилов е новият заместник-кмет на столичния район "Младост". Това обяви пред журналисти в спецсъда подсъдимата Десислава Иванчева, кмет на столичния район "Младост". Иванчева е обвинена за взимане на подкуп за разрешителни за строеж, а днес се разглежда искането на спецпрокуратурата  Иванчева да бъде отстранена от длъжността си като кмет на "Младост".

Лакмусът Иванчева – кой какво иска във властта

Лакмусът Иванчева – кой какво иска във властта

Арестът на Иванчева вдигна огромна вълна, която всеки опитва да яхне по различен начин

Петър Кърджилов ще бъде временен зам.-кмет на община "Младост", докато не се реши дали спецсъдът ще приеме искането на спецпрокуратурата за отстраняване от поста кмет и зам.-кмет на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

"Подписала съм декларация, че нищо по делото няма да коментирам и нямам разрешение от главния прокурор да говоря с медиите", обясни Иванчева и допълни, че е говорила специално с председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков, че може да освободи временния кмет на "Младост" Владимир Клисуров.

Тя допълни, че наистина е подписвала документи до район "Младост", но те са само за административни неща.

"Пълни глупости са, че ще навредя по някакъв начин на община "Младост", изтъкна тя и добави, че не е подписвала документи за строителство.

Иванчева декларира пред съда, че иска майка ѝ Любка Иванчева да й бъде личен защитник, така че двете да се виждат по-често.

Защитата от своя страна заяви пред съда, че не се е запознала с новите материали по днешното дело. Съдът прие искането на защитата за основателно и даде почивка до 16 ч.

Новият зам.-кмет по на столичния район "Младост" Петър Кърджилов коментира пред журналисти, че е назначен лично от Десислава Иванчева на поста. Според него по чл. 68, ал. 3 на Кодекса на труда (КТ) за назначаване по заместване може да бъде сключен договор, ако някой от титулярите на дадената длъжност отсъства.

"Десислава Иванчева е все още кмет на район "Младост" и не е отстранена. Заповедите ѝ трябва да се приемат за легитимни", посочи той и добави, че е влязъл в длъжност от 15 май.

Спецпрокуратурата поиска отстраняването на Иванчева като кмет на "Младост"

Спецпрокуратурата поиска отстраняването на Иванчева като кмет на "Младост"

От килията Иванчева подготвяла документи, които стигали до администрацията в "Младост"

Припомняме, днес спецпрокуратурата поиска от спецсъда  Иванчева да бъде отстранена от длъжността си като кмет на "Младост"

Според държавното обвинение в арестното помещение, където Иванчева изтърпява мярката си за неотклонение, тя изготвяла документи в качеството си на кмет. След това тя ги предавала на лица с разрешен достъп за свиждане. Така документите достигали до общинската администрация.

По този начин Иванчева упражнявала правомощията си на кмет от килията в следствения арест, което според прокуратурата е повод да се потърси нейното отстраняване от длъжност.

44% от българите намират случващото се с Иванчева за скалъпено

44% от българите намират случващото се с Иванчева за скалъпено

55% подкрепят ограничаването на рекламата на хазарт

Междувременно стана ясно, че Иванчева иска среща с медиите.

Кметицата е изпратила заявление до главния прокурор Сотир Цацаров, в което иска от него разрешение за среща с медиите. Заявлението към Цацаров идва, след като наблюдаващият прокурор по делото срещу Иванчева отказал такова разрешение. В заявлението се е разписала и зам.-кметът на "Младост" Биляна Петрова.

Множество медии, противно на журналистическите принципи на Етичния кодекс на българските медии, коментираха г-жа Иванчева и г-жа Петрова като "очевидно виновни", като тиражираха в публичното пространство редица клевети, лъжи и обиди по техен адрес. Срещу всички тях г-жа Иванчева и г-жа Петрова ще заведат дела в съда, съобщи пиарът на администрацията Петър Кърджилов, цитиран от offnews.bg.

Снимка 358232

Източник: "Фейсбук"

Публикуваме заявлението на Иванчева и Петрова без редакторска намеса:

"Във връзка с изпратено писмо на 11.05.2018 г., до наблюдаващия прокурор, на което не е получен отговор, отново Ви информираме, че желаем да се ползваме от правото си дадено по закон, на основание чл. 253, ал.4 от ЗИНЗС

Моля за Вашето писмено разрешение за среща с медиите, а по конкретно, право на пресконференция, която Прокуратурата направи след задържането ни и изнесе информация по делото

Също така правото на отговор във всички медии, в които е коментирана работата на р-н "Младост", както и Прокуратурата където изнася информация по делото"

Припомняме, Десислава Иванчева беше избрана убедително за кмет на столичния район "Младост" като независим кандидат през ноември 2016 година. Тогава тя спечели 59.82% от вота на гласоподавателите.

На 17 април Иванчева беше арестувана показно на бул. "Васил Левски" в центъра на София. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата.

Заедно с Иванчева беше задържана и заместничката ѝ в "Младост" Биляна Петрова. От ръцете на двете жени бяха взети натривки, така че да се определи дали те са имали контакт с маркираните банкноти. Сумата беше преброена пред тях.

Действията на органите около ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа, което предизвика вълна от възмущение относно начина, по който тя е задържана. Излязоха и твърдения на сподвижници на кметицата, че по нея не са открити следи от белязани пари с натривките.

Стана ясно и че Иванчева не е получила правото да извика адвокат в продължение на няколко часа.

Фандъкова: Проблемът в "Младост" не е само строителството

Фандъкова: Проблемът в "Младост" не е само строителството

Иванчева нямала необичайни правомощия

На 18 април шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев на брифинг даде подробности по случая. Тогава той заяви, че Десислава Иванчева е изнудвала "в житейски смисъл" и други хора. Тогава Гешев заяви също, че при ареста всички "светнали като коледна елха", визирайки натривките по ръцете на задържаните.

На 18 април се състоя и протест в защита на Иванчева. Пред сградата на Съдебната плата протестиращите заявиха, че пряката демокрация е била задушена, защото кметицата на столичния район "Младост" е избрана по легитимен начин от хората, а арестът ѝ бил политически.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата ще започне разследване за това дали при задържането на Иванчева е имало нередности. Малко по-късно обаче от пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че не е разпоредена и не се извършва каквато и да е проверка на действията на наблюдаващите прокурори и разследващите органи по досъдебното производство, по което обвиняема е кметицата.

За ареста на Иванчева Сотир Цацаров чул фантастични тези

За ареста на Иванчева Сотир Цацаров чул фантастични тези

Главният прокурор очаква досъдебното производство да приключи бързо

На 20 април спецпрокуратурата поиска постоянен арест за кметицата. По време на съдебното заседание по разглеждането на мярката за неотклонение на Иванчева тя заяви, че не е взимала подкуп и не е пипала парите в колата. По думите ѝ парите са били подхвърлени в автомобила.

В крайна сметка съдът реши тримата задържани - Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият кмет на района Петко Дюлгеров, да останат в ареста.

На 21 април председателят на Комисията за незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев заяви, че арестът на Иванчева е бил редовен, както законът задължава.

Иванчева се срещала два пъти с Ваклин, но не помни точно за какво

Иванчева се срещала два пъти с Ваклин, но не помни точно за какво

С бележки в ръце влязоха в съдебна зала

На 26 април Специализираният съд взе окончателно решение да остави за постоянно в ареста тримата задържани. Тогава съдът обърна внимание, че Иванчева системно е бавила преписки не само на Ваклин, но и на други инвеститори.

На 27 април защитникът на Иванчева Марин Марковски заяви, че кметицата не е докосвала парите. Химическото вещество, което се използва за маркиране на пари, е пренесено върху ръцете на кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева.

По думите му веществото е намерено само върху два квадратни сантиметра по външната дясна част на дланта на едната ръка на Иванчева. Според защитника веществото върху ръката на Иванчева е много малко и то е пренесено върху кметицата, докато тя е писала възражение. Тогава върху листа на възражението е бил протоколът за парите, които са броени на място.

БОЕЦ: Институциите се превръщат в мутренски бригади

БОЕЦ: Институциите се превръщат в мутренски бригади

Иванчева безспорно ще осъди България в Страсбург