Специализираният наказателен съд - СНС реши тримата задържани за предполагаемия подкуп в район "Младост", кметът  Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившият кмет на района Петко Дюлгеров да останат в ареста.

Остават задържани, защото съдът счита, че има опасност да извършат друго престъпление или да попречат на разследването. Според Марин Марковски, адвока на Иванчева, прокуратурата няма доказателства и няма причина клиентката му да остава в ареста.

Ако Иван Гешев иска да говори с марсианци, нека го направи. На нас ръцете са ни чисти. Подкуп не сме вземали. Това заяви арестувания за подкуп кмет на община "Младост" Десислава Иванчева пред съда, който разглежда мярката й за неотклонение.

Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за Иванчева

Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за Иванчева

По обвинение за корупционни схеми в "Младост"

Не сме взимали подкуп, отхвърли обвиненията Иванчева. Тя посочи, че парите не са ги пипали, а "те са ги сложили в колата".

Иванчева назова и името на изнудваното лице "в житейския смисъл на думата" и каза, че става въпрос за човек от "Ваклин груп" - Александър Ваклин, който бил и зам.-кмет. на общината, а в момента е човек на ГЕРБ.

В хода на съдебното заседание прокуратурата представи три предпоставки за "задържането под стража" обвиняемите за подкуп Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров.

Според прокуратурата доказателствата, подкрепящи обвиненията, се състоят в разпитите на свидетели по делото - пострадали и служители на неговата фирма. Втората предпоставка е във връзка с това, че показанията на пострадалия се допълват и от Маргарита Стоянова, секретар на кмета на столичния район "Младост". Трето - наличието на реална опасност обвиняемата Десислава Иванчева да се укрие и да извърши ново престъпление. Затова и от прокуратурата поискаха мярка "задържане под стража".

Прокуратурата заяви пред съда, че ако се докаже виновността на обвиняемите и те се признаят за виновни, ще трябва да изтърпят между 10-30 години затвор.

Марин Марковски, защитник на кмета на столичния район "Младост" опроверга твърденията на прокуратурата и заяви пред съда, че не са представени реални доказателства за искане на 500 000 евро. Марковски и посочи, че подзащитната му Иванчева трябва незабавно да бъде освободена от ареста.

Той допълни, че ако трябва да се наложи някаква мярка, то тя трябва да е "подписка". Марковски обясни, че от 17 април има приемно-предавателен протокол, който гласи, че служителят на КОНПИ Дено Денев е върнал 70 000 евро на изнудването лице Александър Ваклин.

Задушили демокрацията с ареста на кмета Иванчева

Задушили демокрацията с ареста на кмета Иванчева

Граждани на "Младост" уверени, че ареста е заради спрени разрешителни за строеж

Иванчева заяви пред съда, че няма намерение да се укрие и няма да се укрие. Тя посочи и че е в отпуск, като по този начин не би могла да влияе на администрацията в общината.

Иван Иванов, адвокат на зам.-кметът на "Младост", добави, че искането на прокуратурата за продължаване на мярката за неотклонение "задържане под стража" е неоснователна, тъй като са допуснати груби нарушения на конституционните права на подзащитната като ограничаване правото на защита.

Ирена Савова и Радост Данчева, другите двама адвокати на Петрова, коментираха, че задържането на зам.-кметът на "Младост" е унизително за българските стандарти, тъй като в продължение на часове те са държани с белезници и не са били допуснати да отидат до тоалетната и да пият вода.

Радост Данчева от своя страна допълни, че подзащитната й Петрова е семейна, с малко дете и не трябва да остава в ареста. "Тя има здраво семейство, непълнолетно дете и постоянен адрес на местоживеене", каза още Данчева и обясни, че няма опасност от това да се укрие и да извърши ново престъпление.

Марияна Тодорова, защитник на подсъдимия Петко Дюлгеров коментира, че Александър Ваклин многократно се е опитвал да си уреди среща с кмета на столичния квартал "Младост" за забавяне на преписки за строеж, но никога не се е говорило за пари. "По делото има протоколи, с които са предадени от свидетеля по делото Ваклин пари на следователите по делото", отсече тя и допълни, че чрез единият от тях (този от 17 април) са му били върнати парите.

Прокуратурата отговори на защитата, че не е съгласна с това, че парите са върнати на изнудваното лице и допълни в своя полза, че са представили достатъчно факти и доказателства, с които да се продължи мярката за неотклонение "задържане под стража".

Прокуратурата проверява дали има нередности при ареста на Иванчева
Обновена

Прокуратурата проверява дали има нередности при ареста на Иванчева

Арестът бил явен, защото президентът искал всичко да е под прожекторите

Припомняме, тази сутрин специализираната прокуратура поиска постоянен арест за кмета на столичния района "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Те бяха арестувани във вторник с показна акция в центъра на столицата, точно пред Спортната палата. Обвинени са за искане на подкуп от предприемач строител в "Младост". Според обявеното Иванчева и Петрова са заловени със 70 000 евро в кашон, който бил в колата, с която те са пътували. Подкупът е взет от посредника Петко Дюлгеров малко преди това.

На следващия ден шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев на брифинга за подробности по случая заяви, че Десислава Иванчева е изнудвала "в житейски смисъл" и други хора.

Междувременно от думите на Цецка Цачева стана ясно, че прокуратурата ще разследва и дали при ареста на кметицата е имало нередности. Малко по-късно обаче от пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че не е разпоредена и не се извършва каквато и да е проверка на действията на наблюдаващите прокурори и разследващите органи по досъдебното производство, по което обвиняема е кметът Десислава Иванчева.