Светнаха всички като коледна елха. Това заяви шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев на брифинг по случая със задържането на кметицата на район "Младост" Десислава Иванчева вчера при показна акция.

Арестуваха кмета на столичния район "Младост"
Обновена

Арестуваха кмета на столичния район "Младост"

Над четири часа Десислава Иванчева стоя с белезници на ръцете в центъра на София

Иван Гешев по този начин опроверга твърдения на сподвижници на Десислава Иванчева, че по нея не са открити следи от белязани пари, а автомобилът, с който е пътувала е служебен и всеки би могъл да сложи кашон с пари в него.

Иван Гешев заяви, че въпросният кашон с пари от първата вноска от подкупа е открит на задната седалка.

Иванчева настъпила сериозни интереси, убедени от "Зелен Младост"
Обновена

Иванчева настъпила сериозни интереси, убедени от "Зелен Младост"

Най-вероятно кутията с пари е поставена в общината

Досъдебното производство касае множество сигнали от различен характер по отношение на неправомерни действия в община "Младост", заяви уверено шефът на Специализираната прокуратура.

Това, което ще изложим днес, няма да бъдат класификации дали някой е виновен, ние ще изложим факти. Дали някой е виновен или не ще реши българския съд, каза Гешев и повтори: Става въпрос за многобройни сигнали от различен характер, касаещи дейността на община "Младост" и в частност на кмета.

Кметът на столичния район "Младост" Десислава Иванчева е задържана заради изнудване на строителен предприемач, от когото е поискала сумата от 500 000 евро за получаване на разрешително за четири строежа, съобщи Иван Гешев. Той посочи, че за първия строеж тя е поискала 250 000 евро, докато за другите три, е била готова да направи отстъпка. Първите 250 000 евро е трябвало да бъдат изплатени на три вноски по 70 000 лева.

Председателят на спецпрокуратурата уточни, че проверката по случая е започнала още през миналата година, докато самото досъдебно производство е образувано през февруари месец тази година.

Фандъкова отрече, че се е срещала със задържания кмет на „Младост”

Фандъкова отрече, че се е срещала със задържания кмет на „Младост”

Да, тя е била в Столична община по работа

"Ние ги задържахме, Десислава Иванчева и нейната заместничка - Биляна Христова пред Министерството на спорта, защото не знаехме какво ще се случи с парите", обясни Гешев по повод на въпроси за показността на акцията от вчера. По думите му лицата са били с белезници, защото не е трябвало да пипат нищо. Гешев обясни и че мястото не е било избрано от службите, а всичко е зависело от действията на задържаните.

По думите на Гешев кметицата Иванчева е държана на място, за да види какво става при претърсването на колата, така и да се гарантират правата й, а и за да не може да се каже, че парите са подхвърлени.

Подкупът е получен от Десислава Иванчева в кафене до "Кристал", където са се срещнали с посредника. Той е получил процент от сумата.
Именно заради наличието на посредник службите оставили двете жени да си тръгнат, за да бъдат заловени с парите и да не може да се каже после, че сумата била на третия човек.

В момента, в който службите са успели да настигнат колата на Иванчева и заместничката й, са чакали следователи, група "Кобра", химик, физик и фотограф. След като и посредникът е бил задържан двете групи отидоха и започнаха действие по НПК, обясни Гешев. Той посочи при обяснението, че посредникът е бил бивш кмет (бившият кмет на "Младост" Петко Дюлгеров), а в него са открити 14 хиляди, описани по номера.

Продължителността на действията на разследващите Гешев обясни с това, че са се придържали точно към процедурите, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс.

"В кабинета на Десислава Иванчева намерихме стотици преписки, за които се твърди, че са изгубени и които се ползват за изнудване", съобщи още Иван Гешев. Той посочи, че с действията си Десислава Иванчева е спирала работата на дори и на инвеститори от клас А.

Разследването е започнало от сигнал на строителен предприемач с интереси от район "Младост". Иван Гешев не даде информация за коя фирма става въпрос, но го определи като "човек живял дълго в чужбина" и който "няма нагласата и манталитета на някой български особености", като да дава "пари под масата". "Този човек е със съвсем различно мислене, европейско мислене". Като предмет на досъдебното производство Иван Гешев определи термина "изнудване".

Според обяснението на прокурора и преди този сигнал е имало информация за неправомерни действия, но има и предприемачи, които не желаят да дадат показания или сигнали на които да се подпишат.

Под маската на това, че ние се борим за правата на хората, в крайна сметка се оказа, че се преследват чисто лични интереси, коментира Иван Гешев, като заяви, че забавянето на преписки според него е "изнудване в житейския смисъл на думата".

 

Пламен Георгиев, председател на Комисията по незаконно придобито имущество (КОНПИ) коментира, че подкрепя думите на Гешев и заяви, че благодари на изнудваното лице, което навременно е осведомило контролните органи за изнудването.

Той уточни, че са установени още допълнителни контакти с изнудвани лица за предоставяне място за строеж. "Това е голям обем от годни доказателства, които според мен би трябвало да бъдат приети от съда като основателни за престъпното деяние", каза още председателят на Комисията за противодействие на корупцията.