Не е намерено мастило по ръцете на г-жа Иванчева от белязани банкноти. Това заяви Петър Кърджилов, говорител на район "Младост" по време на пресконференция в БТА.
Темата на пресконференцията преди дни бе определена от организаторите "Зелен Младост" за промените Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЗСО), но вчера кметът на район "Младост" Десислава Иванчева беше зрелищно арестувана в центъра на София.

Арестуваха кмета на столичния район "Младост"
Обновена

Арестуваха кмета на столичния район "Младост"

Над четири часа Десислава Иванчева стоя с белезници на ръцете в центъра на София

Автомобилът, с който бяха задържани, е служебен. До него имат достъп и други хора в общината. В общината работят и хора, които не желаят тя да бъде кмет, те са с различна политическа ориентация. Най-вероятно кутията с пари е поставена в общината, преди да се тръгне колата от там. Всеки автомобил може да бъде отворен и да се сложи нещо в багажника, каза Кърджилов.

"Няма фирма и няма подкуп. В район "Младост" сме на мнение, че това е инсценировка срещу нея. Това ни подсказва начина на нейното задържане - в пиков час в центъра на София тя и зам.-кмета Биляна Петрова бяха задържани в продължение на часове в нарушение на техните човешки права. Почти сигурно е, че ще бъде заведено дело в Страсбург", каза Кърджилов. Той припомни публичния арест на бившия военен министър Николай Цонев. Помним и други показни акции, каза Кърджилов.

Граждани недоволстват как е арестуван кметът на "Младост"

Граждани недоволстват как е арестуван кметът на "Младост"

Има колебания сред хората, те не вярват какво точно става, коментира експерт

В интерес на гражданите на "Младост", госпожа Иванчева е настъпила интересите на сериозни инвеститори за десетки милиони левове, убеден е той

В подкрепа на тезата, че арестуваната кметица Десислава Иванчева вероятно е засегнала нечии интереси Димитър Дизов от "Зелен Младост" обясни, че инвеститорите в "Младост" са много, това е вторият по големина квартал в София. Там е Бизнеспаркът и още куп бизнес сгради, които допринасят за интереса.

Той припомни, че именно теренът при метростанцията, която е в първата част на Младост-3, e станал причина за обявяваното преди време от кмета на София г-жа Фандъкова спиране на реституцията.

В същия квартал бе и измамата, при която на клошар бяха прехвърлени 11 дка общинска земя. Всички тези сигнали бяха изобличени. На "Гаранти коза" (проект за небостъргач - б.р.) им отрязаха половината от етажите, благодарение на Иванчева.

Да има и строителна полиция, предлага кметът на столичния кв. "Младост"

Да има и строителна полиция, предлага кметът на столичния кв. "Младост"

Кметицата, блъскана от строители на турска фирма, не е влизала в частен обект

Да вземе районен кмет подкуп за голяма сграда е нереалистично, заяви архитект Павел Попов. Така той отговори на въпрос има ли районният кмет някакви правомощия. Според архитект Павел Попов още по времето на бившия главен архитект на София Стоян Янев е променено документите до трета категория да се подпечатват в централата, а по-ниските категории - от районните кметове. Районният кмет излиза със становище по всеки въпрос за застрояване дори да не разписва нищо. Столичният общински съвет (СОС) решава на база на неговото становище, на база на становищата на архитектите и на експертите, каза той.

Според Петър Кърджилов, ако се докаже вината на арестуваната Десислава Иванчева, всички ще се разграничат от нея. Случаят от вчера не е нов. По един и същи начин действа репресивния апарат на внедрената в държавата мафия, каза той.

Говорителят на район "Младост" припомни, че преди 3 седмици от общината са подали сигнал за фалшификация на документи - "подписалите се хора имат съвсем различни подписи на първите и на довнесените документи. Вчера станаха 3 седмици, нямаме отговор от прокуратурата".

Кметът на „Младост“ сезира прокуратурата за фалшиви документи за строеж

Кметът на „Младост“ сезира прокуратурата за фалшиви документи за строеж

Съмняват се, че подписите в документите на инвеститора са подправени

Сигналът от преди 3 седмици, подаден на прокуратурата е за 7-етажна жилищна сграда с апартаменти и офиси. Тя е планувана за ъгъла на централни улици в района. Въпросите трябва да са към прокуратурата и следствието, каза Кърджилов.

Участник в пресконференцията от друг столичен район запита реторично, защо преди сегашния главен архитект на София Здравко Здравков в София нямаме небостъргачи, а сега се бием в гърдите, че имаме небостъргачи в различни райони до определени нива. "Притеснително е, че "Гаранти Коза" има намерение да строи в друг район на София, а тамошният кмет го гледа с възхищение. Защо тази жена беше публично затворена, защо начинът беше този. Отговорът е много прост. Хората не са специалисти, те имат право да знаят какво им е замислила администрацията под мотода: "Ние ще пазим зеленото", обясни жителка на друг столичен район.

Кметицата на Младост няма да се оттегля, опитвали да я контролират

Кметицата на Младост няма да се оттегля, опитвали да я контролират

Инициативният комитет се чувствали подведени

Според архитект Веселинов разрешение за строеж в България се издават от общините с правомощия от главните архитекти на районите. Кметовете имат други функции - устройствено планиране. Те могат да издават заповеди за допускане на устройствено проектиране. Столична община, който е единствения на 100% Юридическо лице, не издава такива заповеди, прехвърлил това правомощие на главния архитект на общината. Това е особеното за този град, каза архитектът.

По думите му интерес да се променят на зелените територии имат няколко групи лица. Първите са тези, чиито имоти ползва общината без да има процедура за тяхното отчуждаване. Общината няма право да ползва за свои нужди чужда собственост, категоричен е архитект Веселинов.

Втората група заинтересовани от промяна на зелените площи са хората с неправилно възстановени имоти от общината. Те се възстановяват от държавен орган, общинска служба по земеделие и са били пренебрегнати устройствени и други правила. Такива има във всички жилищни комплекси в столицата. Това е друга група, към която трябва да има друго отношение. Параграф 6 искаше да има проверки на тези имоти. Няма нито една проверка, уточни архитектът.

Кметицата на „Младост” плаши със съд председателя на общинския съвет

Кметицата на „Младост” плаши със съд председателя на общинския съвет

Иска да й се извини за обвиненията

Третата група с интерес към зелените площи са хора, купили си имоти на евтини цени, вложили финанси и сега искат да реализират финансови и икономически дивиденти, да правят нещо в имотите за озеленяване.

Четвъртата група са хора, добили имоти по незаконен начин - с обстоятелствени проверки и др., допълни арх. Веселинов.

Според Борислав Христов от "Зелен Младост" са минали 18 месеца от управлението на Десислава Иванчева. Явно е, че тя пречи на строежите, спира ги. Иванчева на 2 април завежда искане за частично вето върху този параграф. Този параграф 28 позволява собствениците на парцели сами да си определят как и какво да строят. Общините сами да променят парковете и зелените територии. Тази пресконференция (настоящата - б.р.) щеше да засегне този параграф 28 и за това беше вчерашния театър по арестуването на кмета.

Строители на турска компания събориха столичен кмет в калта

Строители на турска компания събориха столичен кмет в калта

Кметицата на "Младост" отишла на проверка след 22 часа

На въпрос за граждани, които са оттеглили подкрепата си от Десислава Иванчева, Димитър Дизов от "Зелен Младост" обясни, че единствените граждани, които са оттеглили подкрепата си от кмета Иванчева, са поддръжници на Георги Кадиев. Това е станало след като тя е изгонила двамата зам.-кметове от партията на Кадиев. Според Дизов те са откраднали и фейсбук страницата на "Зелен Младост".