Ако Иван Гешев иска да говори с марсианция, нека го направи. На нас ръцете са ни чисти. Подкуп не сме вземали. Това заяви арестувания за подкуп кмет на община "Младост" Десислава Иванчева пред съда, който разглежда мярката й за неотклонение.

Не сме взимали подкуп, отхвърли обвиненията Иванчева. Тя посочи, че парите не са ги пипали, а "те са ги сложили в колата".

Снимка 351804

Източник: БГНЕС

Иванчева назова и името на изнудваното лице "в житейския смисъл на думата" и каза, че става въпрос за човек от "Ваклин груп" - Александър Ваклин, който бил и зам.-кмет. на общината, а в момента е човек на ГЕРБ.

Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за Иванчева

Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за Иванчева

По обвинение за корупционни схеми в "Младост"

В хода на съдебното заседание прокуратурата представи три предпоставки за "задържането под стража" обвиняемите за подкуп Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров.

Според прокуратурата доказателствата, подкрепящи обвиненията, се състоят в разпитите на свидетели по делото - пострадали и служители на неговата фирма. Втората предпоставка е във връзка с това, че показанията на пострадалия се допълват и от Маргарита Стоянова, секретар на кмета на столичния район "Младост". Трето - наличието на реална опасност обвиняемата Десислава Иванчева да се укрие и да извърши ново престъпление. Затова и от прокуратурата поискаха мярка "задържане под стража".

Прокуратурата заяви пред съда, че ако се докаже виновността на обвиняемите и те се признаят за виновни, ще трябва да изтърпят между 10-30 години затвор.

Марин Марковски, защитник на кмета на столичния район "Младост" опроверга твърденията на прокуратурата и заяви пред съда, че не са представени реални доказателства за искане на 500 000 евро. Марковски и посочи, че подзащитната му Иванчева трябва незабавно да бъде освободена от ареста.

Той допълни, че ако трябва да се наложи някаква мярка, то тя трябва да е "подписка". Марковски обясни, че от 17 април има приемно-предавателен протокол, който гласи, че служителят на КОНПИ Дено Денев е върнал 70 000 евро на изнудването лице Александър Ваклин.

Иванчева заяви пред съда, че няма намерение да се укрие и няма да се укрие. Тя посочи и че е в отпуск, като по този начин не би могла да влияе на администрацията в общината.

Иван Иванов, адвокат на зам.-кметът на "Младост", добави, че искането на прокуратурата за продължаване на мярката за неотклонение "задържане под стража" е неоснователна, тъй като са допуснати груби нарушения на конституционните права на подзащитната като ограничаване правото на защита.

Ирена Савова и Радост Данчева, другите двама адвокати на Петрова, коментираха, че задържането на зам.-кметът на "Младост" е унизително за българските стандарти, тъй като в продължение на часове те са държани с белезници и не са били допуснати да отидат до тоалетната и да пият вода.

Радост Данчева от своя страна допълни, че подзащитната й Петрова е семейна, с малко дете и не трябва да остава в ареста. "Тя има здраво семейство, непълнолетно дете и постоянен адрес на местоживеене", каза още Данчева и обясни, че няма опасност от това да се укрие и да извърши ново престъпление.

Марияна Тодорова, защитник на подсъдимия Петко Дюлгеров коментира, че Александър Ваклин многократно се е опитвал да си уреди среща с кмета на столичния квартал "Младост" за забавяне на преписки за строеж, но никога не се е говорило за пари. "По делото има протоколи, с които са предадени от свидетеля по делото Ваклин пари на следователите по делото", отсече тя и допълни, че чрез единият от тях (този от 17 април) са му били върнати парите.

Прокуратурата отговори на защитата, че не е съгласна с това, че парите са върнати на изнудваното лице и допълни в своя полза, че са представили достатъчно факти и доказателства, с които да се продължи мярката за неотклонение "задържане под стража".

Припомняме, тази сутрин специализираната прокуратура поиска постоянен арест за кмета на столичния района "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Те бяха арестувани във вторник с показна акция в центъра на столицата, точно пред Спортната палата. Обвинени са за искане на подкуп от предприемач строител в "Младост". Според обявеното Иванчева и Петрова са заловени със 70 000 евро в кашон, който бил в колата, с която те са пътували. Подкупът е взет от посредника Петко Дюлгеров малко преди това.

На следващия ден шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев на брифинга за подробности по случая заяви, че Десислава Иванчева е изнудвала "в житейски смисъл" и други хора. 

Междувременно от думите на Цецка Цачева стана ясно, че прокуратурата ще разследва и дали при ареста на кметицата е имало нередности.
Малко по-късно обаче от пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че  не е разпоредена и не се извършва каквато и да е проверка на действията на наблюдаващите прокурори и разследващите органи по досъдебното производство, по което обвиняема е кметът Десислава Иванчева.

Задушили демокрацията с ареста на кмета Иванчева

Задушили демокрацията с ареста на кмета Иванчева

Граждани на "Младост" уверени, че ареста е заради спрени разрешителни за строеж