Спецапеалативният съд остави за постоянно в ареста кмета на ж.к. "Младост" Десислава Иванчева, заместничката й Биляна Петрова и бившия кмет на района Петко Дюлгеров.

Решението е окончателно и беше взето след заседание, продължило няколко часа. 

Съдиите Даниела Росенова, Веселина Вълева и Магдалена Лазарова приеха, че има доказателства, че тримата са поискали подкуп в размер на 500 000 евро и взели 70 000 евро като първа вноска на 17 април.
Тези изводи съдът направи от събраните по делото доказателства - разпити на свидетели, записи от СРС-та и експертизи.

Цацаров: Иванчева трябваше да присъства на действията по разследването

Цацаров: Иванчева трябваше да присъства на действията по разследването

Няма арест, който да не е унизителен

Съдът обърна внимание, че Иванчева системно е бавила преписки не само на Ваклин, но и на други инвеститори.

Според обвинението мъж на име Георги Шопов е връзката с Дюлгеров, който според обвинението се явява като посредник между Ваклин и Иванчева за подкупа.

Съдиите отхвърлиха и възражението на защитата, че Иванчева е била незаконно задържана на 17 април от 10,30 до 13 часа.

Марковски: Дюлгеров не казва дали Иванчева е взела парите

Марковски: Дюлгеров не казва дали Иванчева е взела парите

Понякога в мъглата се бият чудовища, обобщава адвокатът на Десислава Иванчева

Пред журналисти адвокат Мариана Тодорова, защитник на бившия кмет на района Петко Дюлгеров, заяви, че по делото има приложени две експертизи, които са явни. В тези две експертизи има срещи на моя подзащитен с господин Александър Ваклин.

Адвокатът на Дюлгеров обяви, че парите са иззети с протокола за изземване на автомобила, но парите са предадени за маркиране и описване много преди да е поискана сумата.

Днес Иванчева и Петрова се явиха в съда с бележки в ръце, тъй като прокурорът по делото има забранил да говорят пред медиите. Въпреки това те говориха и обясниха част от написаното.

На една от бележките Иванчева беше написала "Лъжа е, че съм искала Румен Русев за кмет", а Иванчева заяви, че не е избирала Румен Русев да я замества в отпуска, който е подала.

Иванчева обясни и че с Александър Ваклин се е срещала два пъти в общината. Той искал да направи детска площадка. Иванчева обясни, че тя винаги е била положително настроена към детски площадки, но не помни нито човека, нито случая точно. Условия не са били поставяни.
Тази преписка не е била с нищо по-различно от останалите, аз дори не я помня точно за какво е била, обясни и зам.-кметът Биляна Петрова.

Акцията с Иванчева е както законът задължава

Акцията с Иванчева е както законът задължава

До тук каквото било - било, вече ще се действа само по този начин, коментира шефът на новата комисия Пламен Георгиев

Припомняме, на 17 април кметът на столичния район "Младост" бе показно арестувана в центъра на София. Тя престоя часове наред на улицата, заобиколена от полицаи, служители на прокуратурата и на антикорупционната агенция. Арестът стана ден преди обявената пресконференция за опасността от застрояване на зелените площи в района и седмици след като Иванчева бе сезирала прокуратурата за съмнения за фалшификация на документи от страна на инвеститор. На 20 април Спецсъдът остави за постоянно в ареста Десислава Иванчева.

Арестуваха кмета на столичния район "Младост"
Обновена

Арестуваха кмета на столичния район "Младост"

Над четири часа Десислава Иванчева стоя с белезници на ръцете в центъра на София