"Всичко беше свършено така, както законът ни задължава. По този начин всички видяха, че автомобилът не е местен никъде, а той беше претърсен пред нея", коментира пред БТВ Пламен Георгиев, председател на Комисията за незаконно придобито имущество (КОНПИ) по повод задържането на кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова за подкуп.

"До тук каквото било - било, вече ще се действа само по този начин", закани се шефът на КОНПИ и сподели, че се надява да бъдат разкрити още много такива случаи. Той изрази възмущението си как може да има хора, които да защитават обвиняемите, които са искали подкуп в размер на 500 000 евро, но са хванати на местопрестъплението със 70 000 евро в колата.

Няма заговор срещу Иванчева, твърди бизнесменът Ваклин

Няма заговор срещу Иванчева, твърди бизнесменът Ваклин

Той допълва, че тя си е избрала времето и мястото, а то не е било подходящо

"На Десислава Иванчева със сигурност не й е било комфортно да стои с белезници по време на ареста, но по този начин ни задължава законът", каза още той и допълни, че няма как да кажат на някой адвокат "ела, защото ние задържаме кмета на квартал "Младост" за подкуп".

На въпрос, ако тя имаше здрав политически гръб, дали щеше да се действа по този начин, той отговори, че няма да се направи компромис с никого и от тук нататък ще се действа само по този начин.

"Не се чувствам нито герой, нито антигерой, а просто си свършихме работата", отговори Георгиев. Той бе категоричен, че доказателствата, които са направени от прокуратурата срещу кмета на квартал "Младост" са основателни и трябва да се приемат от съда за една осъдителна присъда.

Иванчева и заместничката й остават в ареста

Иванчева и заместничката й остават в ареста

Съдът счита, че има опасност да извършат друго престъпление или да попречат на разследването

Ирен Савова, адвокат на Биляна Петрова обясни, че не е присъствала на самото задържане, а е получила обаждане от съпруга на зам.-кмета на "Младост". "Когато пристигнах на мястото на задържането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, те бяха с белезници и не им беше дадено да пият вода и да отидат до тоалетната", каза още тя и допълни, че нито един гражданин не трябва да бъде поставен в такова унизително положение.

Савова попита риторично какъв е бил проблемът органите на реда да ги попитат учтиво да карат след тях до най-близкото районно управление, а не да ги държат на центъра на София пред погледна на всички. "Това е грозно, пошло и в никакъв случай не трябва да се повтаря повече", категорична отговори Савова.

Тя посочи, че и ако на нея са й били взети проби на мястото на задържането, тя също е щяла да светне като коледна елха.

Савова коментира и думите на строителния предприемач Александър Ваклин. "Парите, които са предадени от Ваклин на следователите на въпросния подкуп се е случило на 2 април, а в постановлението за привличане като обвиняема нашата подзащитна, подкупът е поискан на 13 април", отсече адвокатът и обясни, че няма как да се повярва на това нещо.

Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за Иванчева

Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за Иванчева

По обвинение за корупционни схеми в "Младост"

Тя отбеляза, че с наличните доказателства, които е събрала прокуратурата, ще й е изключително трудно да докаже това престъпление.

"Някой е направил този сценарий, това не може да се случи просто ей така", допълни адвокатът и отсече, че прокуратурата не разполага с доказателства, че обвиняемите са взели подкуп.

Адвокат Славкова изрази съжаление, че здравословното състояние на Десислава Иванчева не е добро и няма как да е добро.

"Ако отсега нататък при арест се процедира по този начин както се изрази шефът на КОНПИ, при този позор, какво ще си помислят децата на обвиняемите, как ще излязат навън, как ще отидат на училище", попита Славкова.

Тя отправи призив към органите на реда, че ако заловят тези хора, които наистина се занимават с корупция, то те трябва да бъдат наказани сурово от закона.

Иван Иванов, защитник на Биляна Петрова от своя страна заяви, че доказателствата за оневиняването на кмета на квартал "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова са крехки, но и тези на прокуратурата са спорни.

Цацаров смутен от позицията на Захариева за ареста на Иванчева

Цацаров смутен от позицията на Захариева за ареста на Иванчева

Тази позиция на целия кабинет ли е, пита Цацаров

Припомняме, специализираната прокуратура поиска постоянен арест за кмета на столичния района "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Те бяха арестувани във вторник с показна акция в центъра на столицата, точно пред Спортната палата. Обвинени са за искане на подкуп от предприемач строител в "Младост". Според обявеното Иванчева и Петрова са заловени със 70 000 евро в кашон, който бил в колата, с която те са пътували. Подкупът е взет от посредника Петко Дюлгеров малко преди това.

Шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев на брифинга за подробности по случая заяви, че Десислава Иванчева е изнудвала "в житейски смисъл" и други хора.

Междувременно от думите на Цецка Цачева стана ясно, че прокуратурата ще разследва и дали при ареста на кметицата е имало нередности. Малко по-късно обаче от пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че не е разпоредена и не се извършва каквато и да е проверка на действията на наблюдаващите прокурори и разследващите органи по досъдебното производство, по което обвиняема е кметът Десислава Иванчева.

Задушили демокрацията с ареста на кмета Иванчева

Задушили демокрацията с ареста на кмета Иванчева

Граждани на "Младост" уверени, че ареста е заради спрени разрешителни за строеж