Казусът с ареста на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева предизвика серия от въпроси и размъти блатото както в обществото, така и във всички власти - законодателна, изпълнителна, съдебна, че дори и в четвъртата - медиите. Показният арест в центъра на София гарантирано ще остане един от паметните и емблематични случаи, които ще се помнят години наред по ред причини. Така, както остана в обществената памет и друг подобен случай на борба с корупцията - ареста на бившия военен министър Николай Цонев, на когото прокурор Роман Василев каза знаменитата реплика: "На колене като истински престъпник" при задържането в болница! Въпреки последвалата оправдателна присъда на всички инстанции и излизането на прокурор Василев от системата, желанието на разследващите и прокуратурата да бъдат "силните на деня" или поне в момента на ареста, пролича. Пролича и сега по време на задържането на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева.

Темите за размисъл са много. Нужно ли беше този арест да е в центъра на София и да предизвика недоволството на столичани, които с часове обикаляха по обходни маршрути заради описването на подкупа банкнота по банкнота? Не се ли нарушиха някои основни човешки права - цял ден прави, с белезници под слънцето, без вода и право на тоалетна? Това, което медиите показаха и обществото видя в първия ден на ареста, беше репресия от страна на прокуратурата срещу две слаби, невъоръжени и очевидно беззащитни в този момент жени. Именно заради начина на задържане на Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, хората започнаха да им съчувстват и да им влизат в положението. А разследващите не си направиха труда да кажат поне защо ги държат на улицата. Това стана ясно доста по-късно. Не така стои въпросът с посредника и бивш кмет на "Младост" Петко Дюлгеров, на когото бяха спестени тези кадри и той тихо и кротко даваше обяснения в полицията. А той също е с обвинение за участие в корупционната схема. Този арест съвсем неслучайно бе толкова показен в центъра на София.

Този арест е лакмус за интересите на всички власти и трябва да се разглежда изключително внимателно. Нека не забравяме, че все още тече българското европредседателство. Властта нямаше как да пропусне възможността да покаже колко активно изпълнява политиката си за борба с корупцията по високите етажи на властта. Освен това, нека не забравяме и че наближават избори съвсем скоро, вероятно дори наесен, след финала на европредседателството и лятната ваканция. Работата трябва да се опече отрано.

Арестът на Иванчева бе изработен не много умело и доста прозрачно. И думата изработен съвсем не е случайна. Иванчева можеше да бъде заловена със същия подкуп, по същия начин и не чак толкова шумно, но това трябваше да стане публично, за да покаже заявките и претенциите. Съвсем очевидно е след задържането кой какъв е и кой какво иска. Акцията бе "бойното кръщене" на новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Преди месеци бе избран новия й шеф Пламен Георгиев, за когото не трябва да забравяме, че е и бивш прокурор. Георгиев не се притеснява от светлината на прожекторите и няколко пъти дава изявления рамо до рамо с шефа на специализираната прокуратура Иван Гешев. Георгиев е амбициозен и съвсем не мисли да ограничи кариерното си развитие само до поста шеф на КПКОНПИ, а се е прицелил към стола на главния прокурор Сотир Цацаров.

Самият Цацаров влезе в словесна престрелка с вицепремиера Екатерина Захариева по случая с "Младост", която каза, че "малко са попрехвърлени границите", но сравнително бързо уточни, че това е нейна лична позиция, а не на кабинета. Цацаров се застъпи за работата на прокуратурата и на комисия "Антикорупция", но е твърде предпазлив. "Знам също така, че всякакви бързи и непредпазливи законодателни идеи не водят до нещо кой знае колко добро", коментира главният прокурор.

Пламен Геоегиев използва случая да поиска право на агентите да задържат. В момента, по закон, те нямат такива правомощия и така Георгиев донякъде оправда дългия престой на Иванчева и Петрова на улицата - трябвало да се ползват служители на МВР. Пламен Георгиев намекна и за други законодателни промени в Закона за устройство на територията, за да облекчи строежите. Не трябва да спираме да си задаваме въпроса кой има полза от всичко, което се случва след ареста на Иванчева.

Нека не забравяме и че инвеститорът Александър Ваклин е човекът, дал подкупа. Самият факт, че няколко дни разследващите упорито мълчаха за името на изнудвания бизнесмен, трябва да даде ясен сигнал, че има нещо гнило и от другата страна. Съвсем съмнително стана и когато по време на мерките за неотклонение на тримата задържани стана ясно, че парите, които Ваклин е дал, били занесени на разследващите за описване и белязване около седмица преди изобщо да спомене, че е бил изнудван. Дали е процесуален пропуск или не е случайно, няма как да се твърди от сега. Но преди дни изплуваха и едни любопитни откъси от разговори със Специални разузнавателни средства. Разбира се, това са съвсем подбрани откъси, за които дори не е сигурно, че са достоверни, но дават ясни индикации за случващото се. В разговор с Иванчева посредникът Петко Дюлгеров я обработва да вземе подкупа и казва, че Ваклин е с връзки в ГЕРБ. И предупреждава кметицата на "Младост", че, ако не придвижи преписката му, ще я разпише Йорданка Фандъкова и тя ще вземе парите. Дюлгеров споменава и че каквото влезе в ГЕРБ не излиза, имайки предвид рушвета като предизвиква Иванчева щом е толкова честна, да вземе парите пък с тях да строи детски площадки.

Резултатът към този момент е пълен хаос в район "Младост", в която живеят 120 000 столичани. В общината след ареста на Иванчева и заместничката й Петрова останаха други двама заместници - Владимир Клисуров и инж. Румен Русев. От ареста Иванчева поиска поста й временно да бъде поет от Клисуров, на когото тя гласува повече доверие. Също от ареста тя заяви, че има заговор срещу нея с цел Русев да заеме нейното място. Оказа се, че Клисуров не желае в никакъв случай "да си цапа ръцете". Истината е, че той няма нито опита, нито професионалната квалификация и образование да се занимава с ръководенето на такъв голям район. Заради това той поиска да делегира правата на Русев, въпреки нарежданията на Иванчева. Столичната община и Столичният общински съвет твърдят, че нямат механизъм да изпълнят желанието на Клисуров да прехвърли временното управление на администрацията на колегата си Русев. Клисуров излезе в отпуск, а даде заявка за оставка. Всичко става твърде сложно, тъй като оставката му може да бъде приета само от Десислава Иванчева, която също е в отпуск заради ареста и няма как да изпълнява кметските си ангажименти.

Арестът на Иванчева надигна огромна вълна, която всеки опитва да яхне по различен начин. Опитите да се извлекат дивиденти от ситуацията няма да спрат, но въпроса е кой ще успее да се възползва от хаоса. А това тепърва предстои да стане ясно. Тепърва наяве ще изплуват нови подробности и за доказателствата срещу Иванчева, които в началото изглеждаха твърде оскъдни и крайно недостатъчни за осъдителна присъда. Всъщност присъдата в случая е важна само и единствено за самата Иванчева и семейството й. Всички останали заинтересовани отдавна ще са забравили за случая, защото ще са го използвали като носна кърпичка, за да постигнат собствените си цели.