Гражданско движение "Боец" вижда нередности около показния арест на кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева.

Движението днес ще сезира Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), Народното събрание и Министерството на правосъдието. От движението ще настояват институциите да проверят действията на шефовете на новия антикорупционен орган и спецпрокуратурата - Пламен Георгиев и Иван Гешев по случая "Иванчева".

Пред БНР Георги Георгиев от движението заяви, че Иванчева е невинна по Конституция, докато съдът не докаже противното. Според него единственото сигурно около показния арест на Иванчева за сега е това, че кметицата на "Младост" ще осъди страната ни в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург.

"Искаме да кажем на гражданите, че чрез нашето мълчание се превръщаме от суверен в жертви в собствената си държава. В случая Иванчева е жертвата, но знакът, който се дава, е към цялото общество", отсече Георгиев.

Според него този знак гласи: "Всеки, който се изправи срещу статуквото, го чака това."
Георгиев е категоричен и че едното лице на родните ни институции е "мутренско", а институциите са превърнати в "мутренски бригади".

Пламен Георгиев: В община "Младост" си позволявали доста "глезотии"

Пламен Георгиев: В община "Младост" си позволявали доста "глезотии"

Няма да има съдийски отвод по делото срещу Иванчева

Случаят "Иванчева" коментира и бившият главен юрист на Направление "Архитектура и благоустройство" в Столичната община Борис Милчев. По думите му всички функции на главния архитект на районно кметство, на районната администрация и на кмета на района всъщност произтичат от функции, предоставени на кмета на Столичната община и главния архитект на СО. Последните със заповед делегират тези функции на кмета на района и на главния архитект на района.

"Делегирайки тези права, те запазват възможността си да ги упражняват в пълен обем. Тоест, ако главният архитект на Общината или кметът на Общината забележат, че районната администрация работи зле или не изпълнява някакви функции, могат по всяко време да се намесят. В случая по-скоро са се опитали като стратегия да принудят районната администрация да си върши работата, която пък както изглежда не го е вършила, не го е правела и се стигна до тези срамни истории", обясни Милчев.

Юристът уточни и че предприемачът Александър Ваклин, който сигнализирал спецпрокуратурата за корупционната схема в "Младост", е можел да предприеме далеч по-елементарни административни действия, вместо да плаща подкуп за придвижване на строителната си документация.

"Далеч по-елементарни административни действия могат да доведат до желания резултат, стига да е имало желание от централното ръководство на Общината. Централното ръководство на Общината е избрало друга стратегия - да се опита да принуди кмета и неговата администрация да си свършат работата. Административният съд е една неособено желана институция за решаване на такива въпроси поради разходите на време и пари, които в случая са абсолютно излишни", допълни още Милчев.

Иванчева изпрати шефа на Спецпрокуратурата да говори с марсианците
Обновена

Иванчева изпрати шефа на Спецпрокуратурата да говори с марсианците

Пред съда, който разглежда мярката й за неотклонение

Бившият главен юрист в СО заяви и че един районен кмет трябвало първо да осигури нормалното административно обслужване на гражданите в района, за който отговаря, а след това да прави политика. Според Милчев Иванчева смесила двете неща, което не било добро решение.