Избраха архитект Румен Русев за изпълняващ длъжността районен кмет на "Младост". Два часа са продължават дебатите в Столичният общински съвет, съобщава БНР.

Елен Герджиков иска да бъде спазена волята на арестуваната Десислава Иванчева и да се назначи бившият PR на района Петър Кърджилов.

БСП считат, че кметът трябва да е компетентен човек, какъвто според тях е архитект Румен Русев.

Служители на районната администрация присъстващи на заседанието подкрепят Русев и смятат, че до този момент администрацията на "Младост" се е управлявала от некомпетентни хора и че с назначаването на Русев ще се сложи ред в работата.

Елен Герджиков вижда два варианта за кмет на район "Младост"

Елен Герджиков вижда два варианта за кмет на район "Младост"

Иванчева иска пиарът на общината да я замести

Преди заседанието на СОС служители от район ,,Младост'' заплашват с неподчинение, ако се избере Петър Кърджилов за временен кмет, съобщава БНТ.

Кърджилов, който бе назначен вчера за зам.-кмет, за да може да участва в избирането, присъства на заседанието и показва заповедта си за назначение, подписана от сегашния и.д. кмет Владимир Клисуров, посочен от Иванчева и оттеглил се впоследствие.

Междувременно Специализираният апелативен съд, по желание на Иванчева и Петрова, отложи делото за отстраняването им от длъжност за 5 юни.

Съдът отстрани от кметския стол Десислава Иванчева

Съдът отстрани от кметския стол Десислава Иванчева

Иванчева и Петрова могат да въздействат зле на общинарите в "Младост"

Припомняме, Десислава Иванчева беше избрана убедително за кмет на столичния район "Младост" като независим кандидат през ноември 2016 година. Тогава тя спечели 59.82% от вота на гласоподавателите.

На 17 април Иванчева беше арестувана показно на бул. "Васил Левски" в центъра на София. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата.

Действията на органите около ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа, което предизвика вълна от възмущение относно начина, по който тя е задържана. Излязоха и твърдения на сподвижници на кметицата, че по нея не са открити следи от белязани пари с натривките.

На 18 април шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев на брифинг даде подробности по случая. Тогава той заяви, че Десислава Иванчева е изнудвала "в житейски смисъл" и други хора. Тогава Гешев заяви също, че при ареста всички "светнали като коледна елха", визирайки натривките по ръцете на задържаните.

На 18 април се състоя и протест в защита на Иванчева. Пред сградата на Съдебната плата протестиращите заявиха, че пряката демокрация е била задушена, защото кметицата на столичния район "Младост" е избрана по легитимен начин от хората, а арестът ѝ бил политически.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата ще започне разследване за това дали при задържането на Иванчева е имало нередности. Малко по-късно обаче от пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че не е разпоредена и не се извършва каквато и да е проверка на действията на наблюдаващите прокурори и разследващите органи по досъдебното производство, по което обвиняема е кметицата.

На 20 април спецпрокуратурата поиска постоянен арест за кметицата. По време на съдебното заседание по разглеждането на мярката за неотклонение на Иванчева тя заяви, че не е взимала подкуп и не е пипала парите в колата. По думите ѝ парите са били подхвърлени в автомобила.

В крайна сметка съдът реши тримата задържани - Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият кмет на района Петко Дюлгеров, да останат в ареста.

На 21 април председателят на Комисията за незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев заяви, че арестът на Иванчева е бил редовен, както законът задължава.

На 26 април Специализираният съд взе окончателно решение да остави за постоянно в ареста тримата задържани. Тогава съдът обърна внимание, че Иванчева системно е бавила преписки не само на Ваклин, но и на други инвеститори.

На 27 април защитникът на Иванчева Марин Марковски заяви, че кметицата не е докосвала парите. Химическото вещество, което се използва за маркиране на пари, е пренесено върху ръцете на кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева.