Съдът отстрани от длъжност кмета и зам.-кмета на столичния "Младост" - Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Това е официалното решение на магистратите.

Прокуратурата поиска отстраняването на двете с мотив, че са налице всички доказателства по обвинението.

Те се съдържат в показанията на свидетели, оглед на веществени и косвени доказателства, както и в изготвените до този момент експертизи по делото. Според обвинението служебното положение на лицата ще попречи за разкриването на цялата истина, затова и те трябва да бъдат отстранени от длъжност.

Пиарът на Иванчева става зам.-кмет на „Младост“
Обновена

Пиарът на Иванчева става зам.-кмет на „Младост“

Иванчева писа до Цацаров - иска среща с медиите

Освен това Десислава Иванчева и Биляна Петрова биха могли да въздействат по негативен план на служителите на столичния район "Младост" към Столична община.

Според защитата исканията на прокуратурата са неоснователни и не са налице никакви доказателства Иванчева да въздейства по някакъв начин на свидетелите, както и доказателства за това да има вероятност да се укрие, да извърши ново престъпление или да унищожи доказателства по делото.

Адвокатите напомниха, че вече са претърсени апартаментите, офисите и документите на подсъдимите и няма какво повече да се направи. Защитата отбеляза, че с мярката за неотклонение "задържане под стража", която е наложена на подсъдимите, по никакъв начин не може да окаже въздействие върху свидетелите.

Ние искахме отстраняването на Иванчева и Петрова, за да не се пречи, да не се влияе и да не се въздействие върху свидетелите. Става въпрос за лицето арх. Румен Русев, който е свидетелствал по делото и неговите показания не са в полза на обвиняемата Иванчева, коментира пред журналисти прокурорът Димитър Петров след решението на спецсъда да приеме искането на прокуратурата.

По думите на прокурора целта на тази мярка е временна и е взета на първа инстанция. Тя се прави с цел да не възпрепятства на събирането на нови доказателства по делото. "Подсъдимите имат право да обжалват решението на съда в рамките на 3-дневен срок пред Специализирания апелативен съд, който трябва да се произнесе преди следващото съдебно заседание", обявиха от прокуратурата.

Припомняме, Десислава Иванчева беше избрана убедително за кмет на столичния район "Младост" като независим кандидат през ноември 2016 година. Тогава тя спечели 59.82% от вота на гласоподавателите.

На 17 април Иванчева беше арестувана показно на бул. "Васил Левски" в центъра на София. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата.

Ръст в оценката на работата на силовите институции след ареста на Иванчева

Ръст в оценката на работата на силовите институции след ареста на Иванчева

Ако парламентарните избори са сега: ГЕРБ - 22.8%, БСП - 19.1%

Заедно с Иванчева беше задържана и заместничката ѝ в "Младост" Биляна Петрова. От ръцете на двете жени бяха взети натривки, така че да се определи дали те са имали контакт с маркираните банкноти. Сумата беше преброена пред тях.

Действията на органите около ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа, което предизвика вълна от възмущение относно начина, по който тя е задържана. Излязоха и твърдения на сподвижници на кметицата, че по нея не са открити следи от белязани пари с натривките.

Стана ясно и че Иванчева не е получила правото да извика адвокат в продължение на няколко часа.

Фандъкова: Проблемът в "Младост" не е само строителството

Фандъкова: Проблемът в "Младост" не е само строителството

Иванчева нямала необичайни правомощия

На 18 април шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев на брифинг даде подробности по случая. Тогава той заяви, че Десислава Иванчева е изнудвала "в житейски смисъл" и други хора. Тогава Гешев заяви също, че при ареста всички "светнали като коледна елха", визирайки натривките по ръцете на задържаните.

На 18 април се състоя и протест в защита на Иванчева. Пред сградата на Съдебната плата протестиращите заявиха, че пряката демокрация е била задушена, защото кметицата на столичния район "Младост" е избрана по легитимен начин от хората, а арестът ѝ бил политически.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата ще започне разследване за това дали при задържането на Иванчева е имало нередности. Малко по-късно обаче от пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че не е разпоредена и не се извършва каквато и да е проверка на действията на наблюдаващите прокурори и разследващите органи по досъдебното производство, по което обвиняема е кметицата.

За ареста на Иванчева Сотир Цацаров чул фантастични тези

За ареста на Иванчева Сотир Цацаров чул фантастични тези

Главният прокурор очаква досъдебното производство да приключи бързо

На 20 април спецпрокуратурата поиска постоянен арест за кметицата. По време на съдебното заседание по разглеждането на мярката за неотклонение на Иванчева тя заяви, че не е взимала подкуп и не е пипала парите в колата. По думите ѝ парите са били подхвърлени в автомобила.

В крайна сметка съдът реши тримата задържани - Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият кмет на района Петко Дюлгеров, да останат в ареста.

На 21 април председателят на Комисията за незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев заяви, че арестът на Иванчева е бил редовен, както законът задължава.

Иванчева се срещала два пъти с Ваклин, но не помни точно за какво

Иванчева се срещала два пъти с Ваклин, но не помни точно за какво

С бележки в ръце влязоха в съдебна зала

На 26 април Специализираният съд взе окончателно решение да остави за постоянно в ареста тримата задържани. Тогава съдът обърна внимание, че Иванчева системно е бавила преписки не само на Ваклин, но и на други инвеститори.

На 27 април защитникът на Иванчева Марин Марковски заяви, че кметицата не е докосвала парите. Химическото вещество, което се използва за маркиране на пари, е пренесено върху ръцете на кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева.

По думите му веществото е намерено само върху два квадратни сантиметра по външната дясна част на дланта на едната ръка на Иванчева. Според защитника веществото върху ръката на Иванчева е много малко и то е пренесено върху кметицата, докато тя е писала възражение. Тогава върху листа на възражението е бил протоколът за парите, които са броени на място.

БОЕЦ: Институциите се превръщат в мутренски бригади

БОЕЦ: Институциите се превръщат в мутренски бригади

Иванчева безспорно ще осъди България в Страсбург

Самата Десислава Иванчева заяви, че случващото се е репресия. По думите й няма доказателство, което да доказва, че те са виновни. "Ние нямаме право да се защитим, а бяхме помолили за пресконференция", отбеляза Иванчева и добави, че това е политическа атака, която не трябва да бъде подкрепяна от съда.

Биляна Петрова от своя страна коментира, че й е идвало да се самоубие, а първоначално си е помислила, че е отвлечена. "Не разбирам какво съм направила и не знам за какво ме обвиняват прокурорите", каза през сълзи Петрова.