След показния арест на кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева се наблюдава лек ръст на оценката на българите за работата на силовите институции у нас. Това сочат данни от социологическо проучване на Изследователския център "Тренд" относно оценката за работата на основните български институции.

44% от българите намират случващото се с Иванчева за скалъпено

44% от българите намират случващото се с Иванчева за скалъпено

55% подкрепят ограничаването на рекламата на хазарт

Спрямо последното проучване от "Тренд" отчитат лек ръст в оценката на българите за работата на силовите структури в държавата - полицията и прокуратурата.

Ръстът в оценката е с 5%.

Според анализа на изследователския център ключът към обяснението на тази динамика "най-вероятно се дължи на ареста на кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева.

Лакмусът Иванчева – кой какво иска във властта

Лакмусът Иванчева – кой какво иска във властта

Арестът на Иванчева вдигна огромна вълна, която всеки опитва да яхне по различен начин

Иначе като цяло при оценките за работата на основните институции у нас не се отчитат съществени промени, констатират от "Тренд".

Продължава умереният ръст в подкрепата за омбудсмана, като положителната оценка за работата на ръководената от Мая Манолова институция достига до 66% през настоящия месец май. Негативната оценка за работата на институцията е 14%.

Президентът пък се нарежда веднага след това с 63% положителна оценка за работата си, като според 22% от българите работата на президента заслужава отрицателна оценка.

Румен Радев, Мая Манолова и Йорданка Фандъкова с най-високо доверие в края на 2017 г.

Румен Радев, Мая Манолова и Йорданка Фандъкова с най-високо доверие в края на 2017 г.

Атанас Атанасов, Цвета Караянчева и Мария Габриел са най-неразпознаваемите политически личности

Българите оценяват най-слабо работата на съда. Едва 23% от запитаните дават положителна оценка за работата на съдиите, а 60% - отрицателна оценка.

Веднага след това в дъното на статистиката българите поставят работата на парламента и прокуратурата. Едва 24% от анкетираните оценяват работата на тези институции като положителна, като в тези 24% е отчетен и ръстът в оценката на държавното обвинение след ареста на Иванчева.
Цели 65% имат отрицателна оценка за работата на Народното събрание, а за работата на прокуратурата отрицателна оценка дават 53% от сънародниците ни.

Снимка 356563

Източник: Изследователски център "Тренд"

32% от българите дават положителна оценка на работата на правителството "Борисов 3", докато 56% от запитаните поставят отрицателна оценка.

44% от българите поставят положителна оценка на работата на МВР. 42% пък смятат, че родната полиция не си върши работата добре.

Работата на армията се оценява положително от 48% от анкетираните, докато 26% смятат свършеното от военните за отрицателно.

Прави впечатление, че най-малка част от българите се въздържат от оценка по отношение работата на парламента и правителството. Запитани дали оценяват положително или отрицателно свършеното от тези институции, 11% от анкетираните заявяват, че не могат да преценят. След тях по този показател се нареждат оценката на работата на полицията (14%) и на президента (15%).

Алфа Рисърч: 23,1% електорална  подкрепа за ГЕРБ и 20,5% за БСП

Алфа Рисърч: 23,1% електорална подкрепа за ГЕРБ и 20,5% за БСП

С 59% одобрение, президентът Радев е изключение от всеобщата критичност към институциите в страната

Почти без промяна остават и нагласите на българите за провеждането на парламентарни избори. Запитани за кого ще гласуват, ако днес се проведат парламентарни избори, 22.8% от анкетираните посочват, че ще дадат вота си за управляващата партия ГЕРБ.

За БСП биха гласували 19.1%.

На трето място се нарежда ДПС с 6.4%. След това по подкрепа се нареждат Обединени патриоти (5.3%), Демократична България (2.3%), ВОЛЯ (1.7%), Реформаторски блок (1.3%) и други.

3.1% от запитаните заявяват, че няма да подкрепят никого.

Ако парламентарните избори се проведат сега, 35.4% от българите не биха гласували.

Прави впечатление, че за пореден месец не се отбелязва динамика в електоралните нагласи на българите, тълкуват от "Тренд" - ГЕРБ продължава да държи дистанция от близо 4% пред основния си опонент БСП.

Снимка 356564

Източник: Изследователски център "Тренд"