Първото тримесечие на годината не променя съществено позициите на основните политически сили и техните лидери, показва проучване на Алфа Рисърч. ГЕРБ запазва позиции на първа политическа сила с подкрепа от 23.1% от всички избиратели. Външно-политическата активност на лидера на партията Б.Борисов води до ръст от 3 на сто в неговия личен рейтинг - до 36%. През периода нарастват обаче и негативните мнения за управлението.

Снимка 348084

Източник: Алфа Рисърч

Като основна опозиционна сила, БСП печели от текущите скандали, от разпалените дебати по Истанбулската конвенция обществени страхове, от националистическа реторика около посредническата роля на България в диалога между ЕС и Турция. В резултат, с подкрепа от 20.5% левицата скъсява дистанцията с ГЕРБ. Лидерът на партията, К.Нинова е с доверие 26.4%, не успява да повиши личния си рейтинг. 

Въпреки скандалите помежду им, Обединените патриоти се задържат на 5.2% електорална подкрепа. Кр. Каракачанов е с най-висок личен рейтинг (29.8%), следван от В.Симеонов - 11.4% и В.Сидеров - 6.4%. Отрицателните оценки и към тримата лидери нарастват, но позитивните не намаляват.

Снимка 348083

Източник: Алфа Рисърч

При ДПС, както и при Воля, съществени промени не се наблюдават. Движението би имало парламентарно представителство (5.1%), докато"Воля" може да не успее да се класира за парламента с (2.0%).

Твърде ниска остава подкрепата за фрагментираната извънпарламентарна десница. Всяка една от партиите събира между 0.6% 1.8%. Заради категоричните проевропейски нагласи на избирателите им, Европейските избори са благоприятна възможност за пробив за тези партии. 

Снимка 348080

Източник: Алфа Рисърч

Българските граждани продължават да проявяват висока критичност към дейността на мнозинството от институциите в страната. Изключение от тази тенденция прави президентът Р. Радев, който се ползва с доверието на 59% от пълнолетните жители на страната.

Въпреки положителния тренд, част от действията му се посрещат критично. Ползвайки се със значително по-висок кредит на доверие от лидера на БСП, той получава позитивни оценки като вътрешен коректив на управляващите, отколкото опозицията, но не получава такива по отношение на външно- политическите им действия. Едва следващите месеци ще покажат как ще се развие динамиката в тези отношения.

Снимка 348079

Източник: Алфа Рисърч

Одобрението за Народното събрание (12%) и председателя му Цв. Караянчева (21%) бележи леко подобрение през първите три месеца от годината. Въпреки това парламентът продължава да търпи сериозна криза на обществено доверие.

Аналогична е ситуацията с отношението към правораздавателните и правоохранителни институции, чиято дейност е съпътствана от трайна критика: съд (9% положителни оценки срещу 56% отрицателни), главен прокурор (10% положителни оценки срещу 43% отрицателни). Поредицата от случаи на битови престъпления през последните месеци се отразява в отчетлив спад на одобрението за работата на полицията (от 27% на 20%) и силен ръст в неодобрението (от 30% до 41%).

Снимка 348082

Източник: Алфа Рисърч