Съдът е решил да пусне Десислава Иванчева и Биляна Петрова да се приберат вкъщи. Това се съобщава на профила на Десислава Иванчева във фейсбук.

Това ще стане след разпита и на последния свидетел по делото, което ще се случи на 25-ти този месец, съобщи за news.bg Петър Кърджилов.

Промяната на мярката на домашен арест може да стане след като бъде разпитан и последният свидетел, който е служител на общинската администрация на район "Младост" - архитект Румен Русев.

Към момента не е ясно дали решението за по-лека мярка за неотклонение въобще ще влезе в сила, защото в 7-дневен срок прокуратурата може да обжалва пред Апелативния съд, заяви Петър Кърджилов - бивш експерт по връзки с обществеността на района по времето на Иванчева.

Кърджилов днес се явил като свидетел по делото, но тази част от неговия разпит не е била протоколирана. Той е говорил като експерт по публична комуникация. "Всичко, което стана от 17 април (публичният арест пред националния стадион "Васил Левски" - б.р.) до сега - публични речи на прокуратурата и на КОМПИ и останалите факти около основния свидетел Ваклин, СРС-тата - всичко това води към извода, че Иванчева и Петрова са жертви на престъпление по набедяване - 286 чл. от Наказателния кодекс (НК).
Моля съдът да има предвид това мое свидетелстване при всичките си следващи заседания по делото", казал в съда Петър Кърджилов. По думите му, решението на съдията е това да не се протоколира.

Свидетелството на Кърджилов е в отговор на въпрос от адвоката на Десислава Иванчева - Марин Марковски. "Чували ли сте искане на подкуп от Иванчева или подобна практика", е въпросът на Марковски. Отговорих, че не съм виждал подобно нещо и всичко, което съм проследил води до констатацията, че става въпрос за набедяване, каза Кърджилов.

По думите му, служителите, които днес минаха на разпит в общината почти всички свидетелстват, че при нейното управление районът се е развил по отношение на зелени политики - изградени са нови детски площадки, градинки.

Обвиняемата бивша заместник кметица Биляна Петрова също се е включила към разпита на свидетели, за да каже как е било преди и по време на мандата на Иванчева.

Припомняме, че тази сутрин се проведе поредното съдебно заседание по обвинението срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова за взимане на подкуп от предприемача Александър Ваклин. Стана ясно обаче, че Иванчева и Петрова няма да имат промяна в мярката, докато не бъдат разпитани всички свидетели по делото, явно с мотив да не могат да влияят на свидетелите.

Столичният първи архитект накисна Иванчева пред магистратите

Столичният първи архитект накисна Иванчева пред магистратите

Здравков подал сигнал до прокуратурата за бездействието на Иванчева

Припомняме, на 17 април Иванчева беше арестувана показно на бул. "Васил Левски" в центъра на София. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата.

Заедно с Иванчева беше задържана и заместничката ѝ в "Младост" Биляна Петрова. От ръцете на двете жени бяха взети натривки, така че да се определи дали те са имали контакт с маркираните банкноти. Сумата беше преброена пред тях.

В края на май месец спецсъдът отстрани Иванчева като кмет на столичния район "Младост".

На 1 август бившата кметица Десислава Иванчева влезе в болница, окована с белезници и на краката. Заедно с нея бе прегледана и Петрова.

Ваклин: Превърнах се в плашило

Ваклин: Превърнах се в плашило

Не съжалява за сигнала, съвестта му е чиста, спи спокойно, почти не познава политици и не ползва държавни поръчки