Главният архитект на София Здравко Здравков беше на разпит в Специализирания наказателен съд по делото срещу бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева.

Пред магистратите Здравков заяви, че в края на миналата година той е сезирал прокуратурата за забавени от Иванчева преписки за строежи в района.

Бялото тефтерче на Иванчева - основно доказателство на прокуратурата

Бялото тефтерче на Иванчева - основно доказателство на прокуратурата

Специализираният наказателен съд даде ход на делото

Здравков беше в съда с адвокат. Той посочи още, че от тримата подсъдими - Иванчева, Биляна Петрова и бившият районен кмет на "Младост" Петко Дюлгеров, познава само Иванчева и Петрова.

Показанията на главния архитект бяха свързани главно с маниера на работа на Иванчева, от който Здравков имал доста оплаквания, пише БНР.

По думите му Иванчева бавила обявления за подписани от него разрешителни за строежи. Той даже инициирал изслушване на Десислава Иванчева в Столичния общински съвет, преди да сезира прокуратурата по това. Ефект обаче нямало.

Подменяли СРС-та по делото срещу районния кмет на "Младост"

Подменяли СРС-та по делото срещу районния кмет на "Младост"

Дадоха ход на делото за отстраняване на Десислава Иванчева от кметския стол

След това Здравков подал сигнал към държавното обвинение, който касаел седем конкретно оплакали се хора. Сред тези хора бил и строителният предприемач Столичният първи архитект накисна Иванчева пред магистратите, от когото се твърди, че Иванчева поискала крупна сума подкуп за разрешение за строеж. Той е и главен свидетел по делото.

"Когато 7 месеца не може да обявите на едно заинтересовано лице преписка, очевидно той е заинтересован да се свърши работата, той би се явил да си подпише констативния акт или да получи обратната разписка. Подозирах, че има умишлени действия. Дори не познавам г-н Ваклин. Случаите, за които съм сигнализирал са 7. Всички тези случаи съм описал към сигнала, който съм подал", посочи Здравков.

Десислава Иванчева влезе в болница с белезници

Десислава Иванчева влезе в болница с белезници

Петрова също била в здравно заведение за преглед

Припомняме, на 17 април Иванчева беше арестувана показно на бул. "Васил Левски" в центъра на София. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата.

Заедно с Иванчева беше задържана и заместничката ѝ в "Младост" Биляна Петрова. От ръцете на двете жени бяха взети натривки, така че да се определи дали те са имали контакт с маркираните банкноти. Сумата беше преброена пред тях.

В края на май месец спецсъдът отстрани Иванчева като кмет на столичния район "Младост".

На 1 август бившата кметица Десислава Иванчева влезе в болница, окована с белезници и на краката. Заедно с нея бе прегледана и Петрова.

Ваклин: Превърнах се в плашило

Ваклин: Превърнах се в плашило

Не съжалява за сигнала, съвестта му е чиста, спи спокойно, почти не познава политици и не ползва държавни поръчки