Бяло тефтерче на Десислава Иванчева е едно от основните доказателства за корупционната афера.

Това стана ясно от обвинителния акт, след като Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу отстранената кметица на район "Младост" Десислава Иванчева, бившата ѝ заместничка Биляна Петрова и бившия районен кмет Петко Дюлгеров, информира БНР.

Иванчева: Арестът е много по-тежък отколкото самия затвор

Иванчева: Арестът е много по-тежък отколкото самия затвор

Иванчева и Петрова се чувстват дискриминирани

Тефтерчето е открито в дамската й чанта. На първите две страници има инициали и суми.

Отстранената кметица и бившата й заместничка твърдят, че са невинни и са жертва на схема, организирана от Дюлгеров и подалия сигнал, че е изнудван - Александър Ваклин.

Съдът върна Иванчева от сливенския затвор в следствения арест, тя пак недоволна; БСП внася жалба в КС срещу промените в АПК

Съдът върна Иванчева от сливенския затвор в следствения арест, тя пак недоволна; БСП внася жалба в КС срещу промените в АПК

Тримата са на съд по обвинение, че са изнудвали строителния предприемач Александър Ваклин, за да бъде придвижена преписката му за разрешение за строеж в квартала.

Според държавното обвинение тримата обвиняеми са поискали от Ваклин половин милион лева, за да придвижат негово съобщение, което да финализира процедурата му за строеж в "Младост".

Иванчева с въпроси към Фандъкова в коридорите на съда

Иванчева с въпроси към Фандъкова в коридорите на съда

Пита, дали са преместени строежите от междублоковите пространства на "Младост"

В обвинителния акт се описва как е взето решението за изнудването на Ваклин. Инициатор била Иванчева, помагала ѝ Петрова, а Дюлгеров предложил да е посредник в контактите със строителния предприемач.

Първоначалната обсъждана сума била 250 000 лева, но след като станало ясно, че Ваклин има интерес и към други терени в "Младост", била удвоена, пише в обвинителния акт, цитиран от БНР. Той описва как се договаряли мястото и начинът на предаване на първата вноска от подкупа - 70-те хиляди лева, които бяха намерени у тримата подсъдими при показните им арести на 17 април.

Съдия Иво Хинов даде ход на процеса по същество, въпреки че подсъдимите и адвокатите им поискаха да бъде отложено за друга дата.

Заседанието продължи повече от пет часа. По време на него бяха разпитани основният свидетел по делото Александър Ваклин, съпругата му Полина Ваклин и служителката на фирмата Галя Димитрова.

Сумата от 70 000 лева белязани пари, с която бяха арестувани тримата на 17 април тази година, все още не е върната на строителния предприемач.

"На всеки му е проблем, когато не му връщат парите, но все пак всеки си е поел някакъв ангажимент към обществото, а моят ангажимент е да помогна, ако може да се спре с корупционните практики. За съжаление нямам вълшебна пръчица и с едно движение не може да решите този проблем. Този проблем е на много нива в цялата система", заяви Ваклин.

"До момента няма никакви събрани доказателства за това, че е поискан подкуп, че г-жа Иванчева е поискала подкуп, да не говорим за г-жа Биляна Петрова, която е помагала", коментира Ирен Савова, адвокат на Биляна Петрова.

По време на разследването Иванчева и Петрова разказаха, че в СРС-тата по делото има записани разговори, в които Ваклин обяснява как ще ги качи и влачи на Витоша. Днес той отрече. Отрече и да се познава с премиера Бойко Борисов и с Цветан Цветанов, каквито данни също бяха изнесени.

Ваклин подробно разказа пред съда как месеци наред си записвал часове за среща с кметицата, но вместо Иванчева се появявали други - арх. Русев му казал, че всичко ще е наред, служителка пък му казала, че са загубили преписката.

Съгласуването се бавело вече 10 месеца. Тогава Ваклин отишъл да се оплаче в ГДБОП за длъжностните престъпления в Младост. Оттам го препратили в новата комисия "Антикорупция". Затова бизнесменът подал жалба както в КПКОНПИ, така и в спецпрокуратурата.

5 дни преди акцията на 17 април т.г. Ваклин се срещнал най-после с Иванчева и Петрова, но не предал парите, като на срещата не станало изобщо въпрос за това.

После вече започнал да се разбира с Дюлгеров кога и как да предаде първата вноска. Това станало в 11 ч на 17 април в кафенето на ъгъла на Раковски и Гурко. Иванчева звъннала на Дюлгеров през Вайбър и се разбрали да им даде парите в кафето "Марая" на ъгъла на Раковски и Цар Освободител, срещу Военния клуб. Иванчева, Петрова и Дюлгеров се срещнали там, той им дал парите и звъннал на Ваклин, че всичко е наред.
Самият Ваклин по това време бил в заведение, за да не пречи на полицейската акция. На 2 април Ваклин предал на следователка 70 000 евро лични средства за да ги бележат.

Припомняме, на 17 април Иванчева беше арестувана показно на бул. "Васил Левски" в центъра на София. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата.

Заедно с Иванчева беше задържана и заместничката ѝ в "Младост" Биляна Петрова. От ръцете на двете жени бяха взети натривки, така че да се определи дали те са имали контакт с маркираните банкноти. Сумата беше преброена пред тях.

Действията на органите около ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа, което предизвика вълна от възмущение относно начина, по който тя е задържана. Излязоха и твърдения на сподвижници на кметицата, че по нея не са открити следи от белязани пари с натривкте.

На 18 април шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев на брифинг даде подробности по случая. Тогава той заяви, че Десислава Иванчева е изнудвала "в житейски смисъл" и други хора. Тогава Гешев заяви също, че при ареста всички "светнали като коледна елха", визирайки натривките по ръцете на задържаните.

На 20 април спецпрокуратурата поиска постоянен арест за кметицата. По време на съдебното заседание по разглеждането на мярката за неотклонение на Иванчева тя заяви, че не е взимала подкуп и не е пипала парите в колата. По думите ѝ парите са били подхвърлени в автомобила.

В крайна сметка съдът реши тримата задържани - Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият кмет на района Петко Дюлгеров, да останат в ареста.

На 23 май, сряда, спецпрокуратурата поиска от спецсъда да отстрани Иванчева като кмет на столичния район "Младост", след като стана ясно, че от килията си в ареста Иванчева е издала заповед за уволнението на заместник-кмета на "Младост" Румен Русев, който е един от основните свидетели срещу нея. Иванчева също така подписала от ареста, че назначава пиара на района Петър Кърджилов за зам.-кмет на "Младост".

В края на май месец спецсъдът отстрани Иванчева като кмет на столичния район "Младост".

На 1 август бившата кметица Десислава Иванчева влезе в болница, окована с белезници и на краката. Заедно с нея бе прегледана и Петрова.