Дело. 

"24 часа":

Съдът върна Иванчева от сливенския затвор в следствения арест, тя пак недоволна

Съдът върна бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова от сливенския затвор, където са сега, в следствения арест в София.

Решението обаче не ги зарадва особено, въпреки че те лично се оплакаха, че женският затвор в Сливен бил много далеч и не можели да се срещат редовно с адвокатите си.

Щом чуха, че ги местят, Иванчева и Петрова пак недоволстваха, защото условията в затвора били по-добри от тези в ареста.

Поредното им оплакване изненада съдията, който ги попита той ли не е разбрал какво точно искат. Преди това съдия Хинов отказа да промени мерките им за неотклонение.

Правителство. 

"Сега":

Валери Симеонов е "бесен" на прокуратурата заради зам.-министъра Ангел Попов

Бесен съм, че прокуратурата иска отстраняването на зам.-министъра на транспорта Ангел Попов. Това каза пред bTV вицепремиерът Валери Симеонов. Попов беше предложен за поста лично от Симеонов.

Вчера Софийската градска прокуратура внесе в Софийския районен съд искане за отстраняване на Попов от длъжност. Той ще бъде съден за измама, защото е поискал от собственик на транспортна фирма 8000 евро.

"Близо година, след като е подаден сигнала, прокуратурата излиза с обвинителен акт. Затова, че той е получил 8000 евро. Няма свидетели, няма белязани пари, няма никакви доказателства. Има един човек, който е с доста сериозна слабост към алкохола, който е подал сигнал, когато Ангел Попов е назначен за зам.-министър. Март месец т.г. прокурор Илиян Лефтеров отхвърля искането за отстраняване от длъжност, защото то не отговаря на чл.69 от НПК. Шест месеца по-късно същия прокурор казва, че има нови обстоятелства и той трябва да бъде остранен от длъжност, а такива няма", коментира вицепремиерът.

Според Симеонов зам.-министърът ще бъде оправдан в съда и ще остане на поста си.

Заплати. 

"Монитор":

ВСС увеличи със 17% заплатите на магистратите

На първото си заседание след лятната ваканция кадровиците на Темида приеха единодушно с 19 гласа "за" и нито един "против" внесения от министъра на правосъдието проектобюджет на съдебната власт за 2019 г. и актуализираните бюджетни прогнози за 2020 г. и 2021 г. Той ще бъде внесен в Министерство на финансите и МС за включване в проекта на Закона за държавния бюджет за 2019 г. Пленумът на ВСС възложи мандат на представляващия ВСС Боян Магдалинчев, на председателите на ВКС Лозан Панов и на ВАС Георги Чолаков, както и на главния прокурор Сотир Цацаров да проведат срещи и консултации с компетентните органи от изпълнителната власт за бюджета. През 2019 г. на съдебната власт ще бъде необходим бюджет от 769,4 млн лв. Прогнозата за 2020 г. предвижда 811,4 млн. лв., а за 2021 г.- 870,8 млн.

Жалба. 

"Дума":

БСП внася жалба в КС срещу промените в АПК

БСП ще внесе жалба в Конституционния съд (КС) срещу последните промени в Административно-процесуалния кодекс (АПК). За това предупреди лидерът на партията Корнелия Нинова още по време на дебатите по ветото на президента Радев, свързано с промените в кодекса. По-късно парламентът гласува отново измененията, с които високите съдебни такси остават. "За" повторното приемане на промените в АПК бяха 146 депутати от ГЕРБ, ОП, ДПС и "Воля", а 69 депутати от "БСП за България" бяха против.

"Решенията за правата на гражданите ще се вземат "на тъмно". Обществото няма да има достатъчно информация. Това е нарушение на принципа за достъп до информация. С промените в АПК се обръща досегашният принцип на правовата държава и на конституционния ред. Заседанията, в които гражданите защитават правата си, вече ще бъдат закрити и само по изключение - открити, а досега беше обратното. Увеличава се размерът на таксите, когато хората искат да защитят свое право", изтъкна Нинова. Тя уточни, че не става въпрос за партийни интереси, а за принципи на конституционния ред. Увеличението на таксите ще е непосилно за бедните, които искат да обжалват отказ за социални помощи, категорична бе Нинова. Тя отбеляза, че с промените в кодекса се нарушава принципът за разделениe на властите, което е сериозен удар по правовата държава и сериозно посегателство върху държавността.