"Ако си гузен, ти ще си по-тих от тревата. Ако си корумпиран, няма да воюваш с всички, няма да отстояваш правата на хората. Хора, вярвайте, бъдете с нас, рано или късно ще докажем, че сме прави". Това заяви бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева пред bTV.

Иванчева и бившата й заместничка Биляна Петрова говориха за пръв път след ареста им с белязани пари за подкуп.

В днешното интервю в една от залите на Специализирания наказателен съд Иванчева и Петрова казаха, че не са корумпирани и че рано или късно ще докажат своята невинност.

Според бившия кмет на столичния район "Младост" арестът е много по-тежък и по-вредящ, отколкото самия затвор.

Иванчева с въпроси към Фандъкова в коридорите на съда

Иванчева с въпроси към Фандъкова в коридорите на съда

Пита, дали са преместени строежите от междублоковите пространства на "Младост"

"Чувстваме се дискриминирани. Има само един затвор за жени - в Сливен, което е вид дискриминация. Не може всички от цяла България да се събираме на едно място, а мъжете да имат почти във всяка област затвор", каза Иванчева.

Тя изтъкна, че с другия разследван по делото - Петър Дюлгеров, нямат равен старт, тъй като той е в София - там, където си живее. Ще може по всяко време да си вижда защитниците, каза тя.

"Той има право на отворен престой, комуникира, движи се, има час и половина повече престой навън, има топла вода, има осветление", изреди разликите Десислава Иванчева.

Десислава Иванчева остава в ареста, докато тече процесът

Десислава Иванчева остава в ареста, докато тече процесът

Съдът не върна делото на прокуратурата

Припомняме, на 17 април Иванчева беше арестувана показно на бул. "Васил Левски" в центъра на София. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата.

Заедно с Иванчева беше задържана и заместничката ѝ в "Младост" Биляна Петрова. От ръцете на двете жени бяха взети натривки, така че да се определи дали те са имали контакт с маркираните банкноти. Сумата беше преброена пред тях.

Действията на органите около ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа, което предизвика вълна от възмущение относно начина, по който тя е задържана. Излязоха и твърдения на сподвижници на кметицата, че по нея не са открити следи от белязани пари с натривкте.

На 18 април шефът на Спецпрокуратурата Иван Гешев на брифинг даде подробности по случая. Тогава той заяви, че Десислава Иванчева е изнудвала "в житейски смисъл" и други хора. Тогава Гешев заяви също, че при ареста всички "светнали като коледна елха", визирайки натривките по ръцете на задържаните.

На 20 април спецпрокуратурата поиска постоянен арест за кметицата. По време на съдебното заседание по разглеждането на мярката за неотклонение на Иванчева тя заяви, че не е взимала подкуп и не е пипала парите в колата. По думите ѝ парите са били подхвърлени в автомобила.

В крайна сметка съдът реши тримата задържани - Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившият кмет на района Петко Дюлгеров, да останат в ареста.

На 23 май, сряда, спецпрокуратурата поиска от спецсъда да отстрани Иванчева като кмет на столичния район "Младост", след като стана ясно, че от килията си в ареста Иванчева е издала заповед за уволнението на заместник-кмета на "Младост" Румен Русев, който е един от основните свидетели срещу нея. Иванчева също така подписала от ареста, че назначава пиара на района Петър Кърджилов за зам.-кмет на "Младост".

В края на май месец спецсъдът отстрани Иванчева като кмет на столичния район "Младост".

На 1 август бившата кметица Десислава Иванчева влезе в болница, окована с белезници и на краката. Заедно с нея бе прегледана и Петрова.