Състав на Специализирания наказателен съд (СНС) не уважи искането на защитата на Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров за прекратяване на досъдебното производство и връщането му на прокуратурата Петко Дюлгеров.

От защитата смятат, че са допуснати процесуални нарушения и не е предоставен отговор на всяко едно доказателствено искане, бележки и възражения. Освен това от прокуратурата не са взели предвид и факта, че подсъдимата Десислава Иванчева е с влошено здравословно състояние и психични отклонения.

Според защитата има нарушение и на стандарта за ясно, конкретно и отчетливо представяне на правно значимите факти, които да дадат възможност на всеки един от обвиняемите да се ориентира за какво точно е обвинен.

И Десислава Иванчева, и Биляна Петрова също заявиха, че обвинението е изключително неясно, включително са допуснати и множество правописни грешки в изреченията, имената и заеманите длъжности.

Адвокат Димитър Марковски коментира пред журналисти, че изложените аргументи са достатъчно сериозни настоящият съдебен състав да прекрати наказателното производство срещу обвиняемите и да го върне на прокуратурата.
"Нарушени са правата на всеки един от подсъдимите и ако досъдебното производство бъде върнато на прокуратурата, то това би дало възможност на подсъдимите да се запознаят с причините за тяхното обвинение", подчерта адвокатът и добави, че тук не става въпрос за дребно заяждане, а за осигуряване на нормално съдебно право обвиняемите.

На заседанието присъства и лекар, който представи пред съда здравословното състояние на подсъдимия бивш кмет на "Младост" Петко Дюлгеров. Тя посочи, че се налага планова операция за трансплантация на роговицата на зрението му.

Според медицинския служител трудно би могло да се каже каква би могла да бъде прогресията на заболяването. Високото кръвно налягане би могло да окаже влияние в друга степен на човешкото здраве, но тежкото трудово натоварване би ускорило процеса на възпаление на роговицата, уточни лекарят.

Освен това днес съдът взе решение и отстраненият кмет на "Младост" Десислава Иванчева да остане в ареста. Същото важи и за й Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. 

Адвокатите на подсъдимите поискаха съдът да приеме всички медицински документи, които да бъдат обсъдени, защото те показват изцяло влошеното здравословно състояние на подсъдимите. Според защитата ако се промени мярката за неотклонение на обвиняемите, те няма да се укрият, да извършат ново престъпление, да възпрепятстват по някакъв начин съдебния процес и да повлияят върху свидетелите.

Десислава Иванчева, че според нея прокуратурата целенасочено и умишлено иска да наруши нейното психично и здравословно състояние.

"Едва от вчера успяхме да разберем, че в рамките на 5-месечна борба имаме право на огледало, тъй като ние за пет месеца сме се видели само три пъти", уточни тя и добави, че е написала декларация до министъра на правосъдието, че няма да се търпи повече такова унижение.

Подсъдимият бивш кмет на "Младост" Петко Дюлгеров бе лаконичен в коментара си пред съда и заяви, че иска да бъде отменена мярката му за неотклонение, защото иска да се погрижи за здравето за очите си, както и за семейството си.