От третия път дадоха ход на делото за отстраняване от кметския пост на районния кмет на "Младост" Десислава Иванчева и на нейната заместничка Биляна Петрова. Това стана по време на днешното заседание в Специализирания апелативен съд, информира БНР.

На няколко пъти Иванчева и Петрова влизаха в спор със съдебния състав и бяха предупредени, че ще бъдат санкционирани.

Според прокуратурата, въпреки че е от почти два месеца в ареста, Иванчева продължава да управлява Общината.

Традиционно Петрова и Иванчева дойдоха по-рано, за да коментират пред журналисти материалите по делото, които са прочели през последните няколко дни. Този път обаче ръцете им бяха с белезници, за да не могат, както казаха те, да покажат онова, което са преписали в секретното деловодство, докато са се запознавали със СРС-та.

Иванчева чула в СРС-тата, че Ваклин и Дюлгеров искат да я "водят до Витоша"
Обновена

Иванчева чула в СРС-тата, че Ваклин и Дюлгеров искат да я "водят до Витоша"

Отново отложиха делото за отстраняването на Иванчева

Оковаването с белезници на кметицата и нейната заместничка е станало по нареждане на съда, който искал да не им позволи да коментират доказателствата по делото. Тези доказателства "вече сте забелязали, че се манипулират", твърди Десислава Иванчева.

Според нея първоначално прочетени дешифровки на записаните разговори между Ваклин, Дюлгеров и нея вече били видоизменени и по начин да оневинят Александър Ваклин, твърди Десислава Иванчева.

Кърджилов: СРС-тата срещу Иванчева се събирали от началото на мандата ѝ

Кърджилов: СРС-тата срещу Иванчева се събирали от началото на мандата ѝ

Иванчева умишлено се държи в ареста според пиарът на "Младост"

Биляна Петрова каза, че реплика, която били прочели преди в СРС-та, че Александър Ваклин бил казал, че вместо да плаща подкуп, по-добре е да си купи кмет на "Младост", вече отсъствали от тези доказателства, които са чели през последните дни.

Днес отлагане на делото в Спецсъда повече няма да има. До края на деня ще стане ясно, дали Десислава Иванчева и Биляна Петрова окончателно ще бъдат отстранени от постовете им.

Отстраняването на Иванчева от кметския пост бе поискано от прокуратурата. Поводът е заповед на Иванчева от килията за уволнението на заместника ѝ Румен Русев - по-късно назначен за и.д. кмет на "Младост". В заповедта разследващите видяха заплаха срещу ключов свидетел, разказал за корупционните практики в общината.

Наказателният специализиран съд разреши обвиняемите Десислава Иванчева и Биляна Петрова да четат секретните материали по делото. На два пъти отложи окончателното решение.

Във вторник Иванчева и Петрова пристигнаха в Апелативния специализиран съд с цитати от СРС-та, преписани на ръка. В тях се споменаваше разговор между сочения за посредник бивш районен кмет Петко Дюлгеров и изнудвания за пари строителен предприемач Александър Ваклин.

Представени с инициалите Д. и В., те се чудят как "ББ и ЦЦ търпят Иванчева", притесняват се, че "София ще се напълни с такива като нея и даже ще се появят на държавно ниво, ако не бъдат взети мерки", те обсъждат и дали да не я заведат на Витоша, ако откаже да вземе парите.

Припомняме, на 17 април 2018 г. кметът на столичния район "Младост" бе показно арестувана в центъра на София. Тя престоя часове наред на улицата, заобиколена от полицаи, служители на прокуратурата и на антикорупционната агенция. Арестът стана ден преди обявената пресконференция за опасността от застрояване на зелените площи в района и седмици след като Иванчева бе сезирала прокуратурата за съмнения за фалшификация на документи от страна на инвеститор. На 20 април Спецсъдът остави за постоянно в ареста Десислава Иванчева.

На 23 май 2018 г. спецпрокуратурата поиска от Спецсъда да отстрани Иванчева като кмет на столичния район "Младост", след като стана ясно, че от килията си в ареста Иванчева е издала заповед за уволнението на заместник-кмета на "Младост" Румен Русев, който е един от основните свидетели срещу нея. Иванчева също така подписала от ареста, че назначава пиара на района Петър Кърджилов за зам.-кмет на "Младост".

От прокуратурата тълкуват, че факта, че Иванчева иска да управлява общината, макар и да е задържана за постоянно, е опасен прецедент, както и предупреждение към свидетелствалите срещу нея хора от администрацията в "Младост". Наблюдаващите прокурори решиха, че уволнението на Русев е опит той да бъде притиснат, така че да оттегли показанията си.

На заседанието на Спецсъда магистратите решиха да отстранят Иванчева от длъжност. Решението беше обжалвано пред Апелативният специализиран съд.

Според кметицата на "Младост", кадровите ѝ решения са в синхрон със закона, а действията на прокуратурата целели "политическото ѝ унищожение".

Тогава Иванчева заяви, че случващото се е репресия. По думите ѝ няма доказателство, което да доказва, че те са виновни. "Ние нямаме право да се защитим, а бяхме помолили за пресконференция", отбеляза Иванчева и добави, че това е политическа атака, която не трябва да бъде подкрепяна от съда.

Биляна Петрова от своя страна коментира, че й е идвало да се самоубие, а първоначално си е помислила, че е отвлечена. "Не разбирам какво съм направила и не знам за какво ме обвиняват прокурорите", каза през сълзи Петрова.

На заседанието на Апелативния специализиран съд на 31 май, четвъртък, магистратите, които трябваше да преценят дали Иванчева да бъде отстранена, решиха да отпуснат на Иванчева и Петрова 3-дневен срок, така че двете да се запознаят с материалите по делото, по което са подсъдими. Материалите били доста обемни, а чат от тях били и секретни.

По време на заседанието Иванчева използва присъствието на медиите и отсече: "Няма такава държава, няма такова правосъдие... Абсолютно е нагласено, както каза Марковски - Ако има правосъдие, ние сме китайци".

Кметицата също така поиска на нейно място в община "Младост" да се назначи досегашният ѝ пиар Петър Кърджилов, който, по думите ѝ, ще продължи каузата "Зелен Младост".

Междувременно обаче стна ясно, че след два часа дебат Столичният общински съвет е избрал именно Румен Русев за изпълняващ длъжността районен кмет на "Младост".