Специализираният апелативен съд отново отложи решението си по искането на прокуратурата за отстраняване от длъжност на кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова, предаде БНР.

След като на 31 май, четвъртък, Специализираният апелативен съд отложи заседанието по делото, така че Иванчева и Петрова да могат да се запознаят с материалите по делото, на днешното заседание съдът отново отложи решението си заради нови доказателства по корупционната афера в общината, с които двете обвиняеми искат да се запознаят.

Иванчева има 3 дни да чете материалите по делото

Иванчева има 3 дни да чете материалите по делото

Иванчева: Няма такава държава и правосъдие, всичко е абсолютно нагласено

Новите доказателства са внесени тази сутрин от прокуратурата. Доказателствата представляват 4 тома с данни, събрани със специализирани разузнавателни средства.

В хода на заседанието Иванчева и Петрова се оплакаха, че от държавното обвинение са им отказали писмено достъп до всички доказателства.

Магистратите уважиха отново искането на двете подсъдими. Съдът задължи също така прокуратурата да предостави на двете и адвокатите им всички доказателства, с които обвинението разполага. Това трябва да стане до края на деня.

Следващото заседание по делото е насрочено за 7 юни, четвъртък, от 15 часа. Магистратите наблегнаха, че това ще бъде последното заседание.

44% от българите намират случващото се с Иванчева за скалъпено

44% от българите намират случващото се с Иванчева за скалъпено

55% подкрепят ограничаването на рекламата на хазарт

На влизане в съдебната зала Иванчева и Петрова носеха 4 листа с откъси от дешифрирани записи на разговори. Част от разговорите отразявали диалога между две лица с инициали Д. и Б. Лицата говорели за проблемите, които им създава Иванчева и се притеснявали, че такива като нея могат да се появят из цяла София и даже на държавно ниво. Двете лица се чудели още как можело "Б.Б. и Ц.Ц." да допускат всичко това да се случва.

Разсекретеният разговор:
"В: (бизнесменът Александър Ваклин) "Защо ББ и ЦЦ я търпят, защото накрая София ще се напълни с такива Иванчеви.
Д: (посредникът по подкупа Петко Дюлгеров): ш"ае появят, както си говорихме, а това е изключително опасно.
В: (бизнесменът Александър Ваклин) Ми ще се появят на държавно ниво, трябва да вземем мерки".
(Нова телевизия)

От прокуратурата обаче категорично отричат инициалите "Б.Б." и "Ц.Ц." да се споменават в СРС-тата.

Лакмусът Иванчева – кой какво иска във властта

Лакмусът Иванчева – кой какво иска във властта

Арестът на Иванчева вдигна огромна вълна, която всеки опитва да яхне по различен начин

Освен това на листите Иванчева и Петрова показаха записки, в които според СРС-тата двете лица (Ваклин и Дюлгеров) си говорили, че могат да ги сплашат като ги "водят до Витоша" и "ще ѝ пратим командоси".

"Д: Ако не вземе парите какво правим?
В: Тогава ще я разходим на Витоша.
Д: Да, ще ѝ пратим командоси... ще бъде бутната към.
В: По-добре бизнес, отколкото сила!"

Според кметицата на "Младост" друг инвеститор пък споделил с Ваклин, че прокуратурата му предложила оферта 15 000 евро, за "да я няма" Иванчева.

Иванчева също така обясни, че преписката на Ваклин не е бавена от нея, а от арх. Румен Русев, който беше назначен от Столичния общински съвет като временно изпълняващ длъжността кмет на района.

Иванчева е невинна до доказване на противното според новия ВрИД кмет на "Младост"

Иванчева е невинна до доказване на противното според новия ВрИД кмет на "Младост"

Съдът решава днес дали Иванчева остава кмет на "Младост"

Припомняме, на 23 май, сряда, спецпрокуратурата поиска от спецсъда да отстрани Иванчева като кмет на столичния район "Младост", след като стана ясно, че от килията си в ареста Иванчева е издала заповед за уволнението на заместник-кмета на "Младост" Румен Русев, който е един от основните свидетели срещу нея. Иванчева също така подписала от ареста, че назначава пиарът на района Петър Кърджилов за зам.-кмет на "Младост".

От прокуратурата тълкуват, че факта, че Иванчева иска да управлява общината, макар и да е задържана за постоянно, е опасен прецедент, както и предупреждение към свидетелствалите срещу нея хора от администрацията в "Младост". Наблюдаващите прокурори решиха, че уволнението на Русев е опит той да бъде притиснат, така че да оттегли показанията си.

На заседанието на спецсъда магистратите решиха да отстранят Иванчева от длъжност. Решението беше обжалвано пред Апелативният специализиран съд.

Според кметицата на "Младост" обаче е на мнение, че кадровите ѝ решения са в синхрон със закона, а действията на прокуратурата целели "политическото ѝ унищожение".

Тогава Иванчева заяви, че случващото се е репресия. По думите ѝ няма доказателство, което да доказва, че те са виновни. "Ние нямаме право да се защитим, а бяхме помолили за пресконференция", отбеляза Иванчева и добави, че това е политическа атака, която не трябва да бъде подкрепяна от съда.

Биляна Петрова от своя страна коментира, че й е идвало да се самоубие, а първоначално си е помислила, че е отвлечена. "Не разбирам какво съм направила и не знам за какво ме обвиняват прокурорите", каза през сълзи Петрова.

На заседанието на Апелативния специализиран съд на 31 май, четвъртък, магистратите, които трябваше да преценят дали Иванчева да бъде отстранена,решиха да отпуснат на Иванчева и Петрова 3-дневен срок, така че двете да се запознаят с материалите по делото, по което са подсъдими. Материалите били доста обемни, а чат от тях били и секретни.

По време на заседанието Иванчева използва присъствието на медиите и отсече: "Няма такава държава, няма такова правосъдие... Абсолютно е нагласено, както каза Марковски - Ако има правосъдие, ние сме китайци".

Кметицата също така поиска на нейно място в община "Младост" да се назначи досегашният ѝ пиар Петър Кърджилов, който, по думите ѝ, ще продължи каузата "Зелен Младост".

Междувременно обаче стна ясно, че след два часа дебат Столичният общински съвет е избрал именно Румен Русев за изпълняващ длъжността районен кмет на "Младост".

Има безкрайно недостатъчно доказателства срещу Иванчева

Има безкрайно недостатъчно доказателства срещу Иванчева

Адвокатът на кметицата е категоричен, че не е нарушила закона с работата си от ареста