Кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева е невинна до доказване на противното. Това заяви пред Нова архитект Румен Русев, който беше избран от Столичния общински съвет за временно изпълняващ длъжността кмет на район "Младост".

Избраха архитект Румен Русев за и.д. кмет на "Младост"

Избраха архитект Румен Русев за и.д. кмет на "Младост"

Кмет трябва да е компетентен човек, какъвто е Русев, смятат БСП

"За мен Десислава Иванчева е невинна до доказване на противното. Освен това, не намирам връзка между забавените в общината преписки и ареста ѝ", заяви Русев и допълни, че процесът срещу Иванчева по никакъв начин не оказва влияние върху работата му като ВРиД кмет на столичния район.

Русев заяви още, че е имал конфликти с Иванчева, но те били само заради забавяне на работата в администрацията на "Младост".

Бившият районен кмет на "Младост" Петко Дюлгеров остава в ареста

Бившият районен кмет на "Младост" Петко Дюлгеров остава в ареста

Операцията на очите му може да почака

"При постъпването си на работа имах конфликт на интереси със строителна фирма и съм заявил това в декларациите си в общината и в Сметната палата. Това беше един от мотивите неколкократно да отказвам на Иванчева да заема поста заместник-кмет. Впоследствие обаче излязох от фирмата", обясни още Русев.

По думите на архитекта той поема поста на кмет на района с цел да докаже, че администрацията там може да работи нормално.

Русев също така заяви, че изцяло подкрепя идеята на задържаната кметица Иванчева за запазването на зелените площи в "Младост" и спирането на презастрояването - "Зелен Младост".
В същото време той заяви, че в скоро време се очаква да започнат 10 нови строежа в района.

Има безкрайно недостатъчно доказателства срещу Иванчева

Има безкрайно недостатъчно доказателства срещу Иванчева

Адвокатът на кметицата е категоричен, че не е нарушила закона с работата си от ареста

Припомняме, днес в Апелативния специализиран съд ще се гледа на втора инстанция иска на прокуратурата за отстраняването на Иванчева от поста на кмет на столичния район "Младост".

На 23 май, сряда, спецпрокуратурата поиска от спецсъда да отстрани Иванчева като кмет на столичния район "Младост", след като стана ясно, че от килията си в ареста Иванчева е издала заповед за уволнението на заместник-кмета на "Младост" Румен Русев, който е един от основните свидетели срещу нея. Иванчева също така подписала от ареста, че назначава пиарът на района Петър Кърджилов за зам.-кмет на "Младост".

От прокуратурата тълкуват, че факта, че Иванчева иска да управлява общината, макар и да е задържана за постоянно, е опасен прецедент, както и предупреждение към свидетелствалите срещу нея хора от администрацията в "Младост". Наблюдаващите прокурори решиха, че уволнението на Русев е опит той да бъде притиснат, така че да оттегли показанията си.

На заседанието на спецсъда магистратите решиха да отстранят Иванчева от длъжност. Решението беше обжалвано пред Апелативният специализиран съд.

Според кметицата на "Младост" обаче е на мнение, че кадровите ѝ решения са в синхрон със закона, а действията на прокуратурата целели "политическото ѝ унищожение".

Тогава Иванчева заяви, че случващото се е репресия. По думите ѝ няма доказателство, което да доказва, че те са виновни. "Ние нямаме право да се защитим, а бяхме помолили за пресконференция", отбеляза Иванчева и добави, че това е политическа атака, която не трябва да бъде подкрепяна от съда.

Биляна Петрова от своя страна коментира, че й е идвало да се самоубие, а първоначално си е помислила, че е отвлечена. "Не разбирам какво съм направила и не знам за какво ме обвиняват прокурорите", каза през сълзи Петрова.

На заседанието на Апелативния специализиран съд на 31 май, четвъртък, магистратите, които трябваше да преценят дали Иванчева да бъде отстранена,решиха да отпуснат на Иванчева и Петрова 3-дневен срок, така че двете да се запознаят с материалите по делото, по което са подсъдими. Материалите били доста обемни, а чат от тях били и секретни.

По време на заседанието Иванчева използва присъствието на медиите и отсече: "Няма такава държава, няма такова правосъдие... Абсолютно е нагласено, както каза Марковски - Ако има правосъдие, ние сме китайци".

Кметицата също така поиска на нейно място в община "Младост" да се назначи досегашният ѝ пиар Петър Кърджилов, който, по думите ѝ, ще продължи каузата "Зелен Младост".

Междувременно обаче стна ясно, че след два часа дебат Столичният общински съвет е избрал именно Румен Русев за изпълняващ длъжността районен кмет на "Младост".

Иванчева има 3 дни да чете материалите по делото

Иванчева има 3 дни да чете материалите по делото

Иванчева: Няма такава държава и правосъдие, всичко е абсолютно нагласено