Бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова все още са в ареста, въпреки днешното решение на спецсъда да измени мярката им за неотклонение от "задържане под стража" в "домашен арест". Това заяви пред Нова адвокатът на обвинението във вземане на подкуп Марин Марковски.

Пуснаха Иванчева и Петрова под домашен арест

Пуснаха Иванчева и Петрова под домашен арест

Срокът на обжалване на решението е една седмица

По-рано днес съдът реши двете да бъдат освободени незабавно заради влошаването на здравословното им състояние. Веднага след това обаче спецпрокуратурата обжалва това решение.

"Всеки, който е разпоредил тя да остане в ареста, след освобождаването ѝ от съда, и тези, които я задържат, извършват престъпление, за което се предвижда лишаване от свобода. Казва се: Незаконно задържане от длъжностно лице", категоричен е Марковски.

Спецпрокуратурата отново атакува по-леката мярка на Десислава Иванчева

Спецпрокуратурата отново атакува по-леката мярка на Десислава Иванчева

Мотивът е, че подсъдимите може да се укрият и да извършат ново престъпление

Той се надявам всички, които по веригата отговарят за освобождаването на Иванчева, веднага да я освободят.

"Незабавно прокуратурата е пуснала протест - това е абсолютно забранено от закона", коментира Марковски и допълни, че здравословното състояние на Иванчева е лошо.

"Има пряка опасност за здравето и живота ѝ", допълни адвокатът.

Десислава Иванчева влезе в болница с белезници

Десислава Иванчева влезе в болница с белезници

Петрова също била в здравно заведение за преглед

Около 17.30 часа бившият ПР на "Младост" Петър Кърджилов потвърди в социалната мрежа "Фейсбук", че двете все още са в ареста.

"Работният ден изтече, но Деси Иванчева и Били Петрова още не са освободени от ареста, въпреки решението на съда, което е от 12 часа днес и влиза в сила веднага след произнасянето му!

Преди половин час адвокатите на Биляна влязоха при тях. Адв. Марковски заяви, че задържането им против решението на съда е престъпление!"

Журналисти чакат Иванчева и Петрова да бъдат освободени

Източник: Петър Кърджилов/"Фейсбук"

Журналисти чакат Иванчева и Петрова да бъдат освободени