Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов е наредил да се извърши проверка на организацията на дейността на Апелативния специализиран съд (АСНС) във връзка с мерките на Десислава Иванчева и Биляна Петрова и протестирането на определенията на първоинстанционния съд.

При проверката трябва да бъдат установени: броят на образуваните въззивни наказателни частни дела със същите подсъдими лица; администрирането на сезиращите документи от страна на първоинстанционния съд по частните дела, постъпването им в АСНС; регистрирането и образуването на делата; изборът на съдия-докладчик и на членовете на съдебните състави; сроковете за произнасяне.

Проверката е възложена на Галина Захарова - заместник-председател на ВКС и ръководител на Наказателната колегия като председател, и членовете Капка Костова, председател на Първо наказателно отделение и Галина Тонева, съдия във Второ наказателно отделение.

Проверката е разпоредена със заповед вчера (28.11.2018 г.) и трябва да завърши до 05.12.2018 г. Докладът на комисията трябва да бъде готов до 10 декември тази година.

Припомняме, на 16 ноември магистратът промени мерките за неотклонение на двете от "задържане под стража" на "домашен арест", но до освобождаване реално така и не се стигна.

Прокуратурата обаче светкавично протестира определението и Апелативният съд спря изпълнението му. Реално това се случва за втори път.

Адвокатът на Иванчева Марин Марковски заяви, че реално задържането е незаконно. Освен това по думите му прокуратурата не разполага с никакви доказателства по обвинението. Тогава беше повдигнат въпроса и с по-лека мярка на третия обвиняем бившия кмет Петко Дюлгеров, който се намираше под домашен арест. 

Петко Дюлгеров бе задържан на 17 април 2018 г., паралелно с Десислава Иванчева и Биляна Петрова, но не толкова показно. За него се разбра едва на следващия ден, когато му бяха повдигнати обвинения като помагач, който умишлено е улеснил Иванчева и Петрова да поискат и приемат подкуп. На практика от процеса до този момент се разбра, че Петко Дюлгеров е взел парите и е "консултирал" бизнесмена Александър Ваклин.

 В момента се развива и поредният скандал около ареста и процеса срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова, свързан с условията в ареста, където те пребивават вече месеци.