Ден след като от ВКС откриха пропуски и инцидентен случай на неправилна съдебна практика в работата на Специализирания апелативен наказателен съд, от Апелативния спецсъд излязоха с възражение, съобщи БНТ.

ВКС за оставането в ареста на Иванчева: инцидентен случай на неправилна съдебна практика

ВКС за оставането в ареста на Иванчева: инцидентен случай на неправилна съдебна практика

Решението е било взето на база частичен/работен протокол, без подписи на съдебните заседатели

Лично председателят на Апелативния Спецсъд Георги Ушев възрази срещу изводите от проверката по делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Повод за критиката на Върховния касационен съд бе отмяна на решението на долната инстанция за промяна на мерките за неотклонение на обвинените Десислава Иванчева и Биляна Петкова в по-леки.

Съдът не спази срока на мярката на Иванчева

Съдът не спази срока на мярката на Иванчева

До 5 декември трябваше да се реши дали да бъде пусната...

В писмо до проверяващите от ВКС и до съдийската колегия на ВСС Ушев изтъква редица доводи, с които оборва констатациите на върховните съдии, инспектирали делото.

Проверката в съда започна след спор дали в нарушение на закона Иванчева и Петрова не са освободени под "домашен арест".

Припомняме, ВКС започна проверка по работата на АСнС след като избухна скандал за това, че в рамките на един и същи ден решението бе атакувано и съответно отменено, а Иванчева и Петрова дори не излязоха от ареста.

От спецпрокуратурата призоваха Апелативния съд да не предоставя на проверяващите документите по делото, докато втората инстанция не се произнесе окончателно. Съдът не се съобрази с това искане. Той отказа да направи и отвод на прокурорите по делото, поискан от защитата на обвиняемите.

Най-спорно беше определението на съдия Иво Хинов от Спецсъда, който е и докладчик по делото. Той разпореди двете да бъдат освободени от ареста в съдебна зала. След скоротечен протест на спецпрокуратурата и само за няколко часа горната инстанция (Апелативният спецсъд) отмени това решение.

Съкилийничка: 109 жалби има от килията на Иванчева, няма топла вода

Съкилийничка: 109 жалби има от килията на Иванчева, няма топла вода

За Цачева няма проблем - който иска, да съди България в Страсбург

Именно в начина, по който е отменено решението на Хинов, проверяващите от ВКС намериха проблеми. Според Георги Ушев обаче, няма нарушения.

Според Ушев, ако са били освободени веднага, до произнасянето след няколко дни на горната инстанция, както е по закон, Петрова и Иванчева можело да се укрият. Шефът на Апелативния спецсъд дава пример с делото "депутатския брат"- Илия Стоилов, брат на депутата Георги Стоилов, който вече е извън територията на България.

На 17 април 2018 г. Десислава Иванчева беше арестувана показно на бул. "Васил Левски" в центъра на София. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, за които тя е обвинена, че била взела като подкуп, според прокуратурата.

Заедно с Иванчева беше задържана и заместничката ѝ в столичния район "Младост" Биляна Петрова. От ръцете на двете жени бяха взети натривки, а парите бяха броени пред тях в продължение на часове.

Действията на органите около ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа, което предизвика вълна от възмущение относно начина, по който тя е задържана. Излязоха и твърдения на сподвижници на кметицата, че по нея не са открити следи от белязани пари с натривките.

Макар и да бе обявено, че ще се провери дали при задържането на Иванчева е имало нередности, на практика такава проверка не бе разпоредена.

През май месец магистратите решиха да отстранят Иванчева от длъжност, а Столичният общински съвет избра Румен Русев за изпълняващ длъжността районен кмет на "Младост".

Друг скандал около ареста на Иванчева се разгоря на 1 август, когато тя бе заведена в болница, окована във вериги и на краката.

Паралелно с това, докато Иванчева и Петрова се намират в ареста, Специализираният съд утвърди ограничението Иванчева и Петрова да нямат право да напускат страната.

В момента се развива и поредният скандал около ареста и процеса срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова, свързан с условията в ареста, където те пребивават вече месеци.