109 жалби срещу условията в столичния арест са подадени само от килията, където са настанени отстранения кмет на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, заяви пред bTV тяхната съкилийничка Цветомира Алексиева. Тя е с Иванчева и Петрова от началото на задържането им.

Алексиева вече е на свобода. Тя е арестувана в края на 2017 година по обвинение, че е част от организирана престъпна група за трафик на мигранти. Арестувани са и съпругът и сина им.

Твърди, че условията, в които са живели, са нечовешки. "Както спим, мазилката пада върху нас. Началникът ни предложи да ни даде метли да чистим, да си смъкваме тавана. Десислава спеше със суичъра на главата. И се завиваше през глава. Като дойдоха, за седмица тя се напълни с циреи от нечистотията, от прахта", допълни бившата й съкилийничка.

Няма ВИП арестанти, обясни Цачева за казуса с Иванчева

Няма ВИП арестанти, обясни Цачева за казуса с Иванчева

Има средства за ремонт, но арестите са пренаселени, а Цачева я е грижа за здравето на задържаните

В ареста прозорецът не се отваря. Няма топла вода - само студена. Миризмата от тоалетната е оставала в килията, тъй като няма отделна стена за санитарното помещение.

В килията няма място, където човек да се движи. "Пространството между двете легла е много малко, само да си смъкнеш краката. Не можеш да се разминеш, трябва да се изчакаме, ако някой отиде до мивка, тоалетна. В повечето време трябва да седиш на леглото", заяви Цветомира.

"Банята беше ужасна, но ни водеха на баня. През ден сме били там, понякога и всеки ден, в общо помещение. Банята миришеше на тоалетна - студено мръсно, неподдържано", описва Цветомира.

Храната е била три пъти дневно, но с отвратителен вкус без ясен вид.

В ареста няма зъболекар и кардиолог, стана ясно от думите на Цветомира. По думите й е направен "козметичен" ремонт и то след като екипът на омбудсмана Мая Манолова е минал на проверка. "Общо взето се отстрани падащата мазилка и се боядиса отгоре. И това беше", каза жената.

Според нея другите арестанти не пускат жалби, за да не си утежняват положението.

Цветомира разказа, че Иванчева и Петрова са изпаднали в депресия пред очите ѝ. Още с настаняването там човек приема пребиваването си като наказание.

Десислава Иванчева е обидена от начинът, по който са обискирани - проверяващите обръщат всичко наопаки в килията. След всеки обиск плачеше. Биляна - също. Тя даже беше по-депресирана, по-психически нестабилна, смята бившата им съкилийничка.

Бившата кметица и нейната заместничка са споделяли, че няма правосъдие.

"Те твърдят, че са невинни. И наистина от това, което аз съм видяла, те си пишеха, докато се запознаваха с материалите, водеха бележки - те са невинни. И разчитат на справедливост на съда", подчерта Цветомира.

"Доста са случаите да се признават за виновни, без да са виновни, само и само да излязат от ареста", каза Цветомира. Тя дава пример с мъж, който е престоял 2 години и половина в ареста без да е осъден. По думите на бившата съкилийничка на Иванчева и на Петрова това е живот в ада.

Заради преживяното по време на ареста съкилийничката на Иванчева и на Петрова е решена да заведе дело срещу България в Страсбург.

"Всеки, който има претенции може да предяви иск, това се прави и в момента", заяви правосъдният министър Цецка Цачева. Според нея капацитетът на столичния арест и на затвора е към горна максимална граница.

Има нов арест в Старозагорския затвор, има добри затвори и арести. Там където това е капацитета, се изискват по-мащабни ремонти, заяви Цачева.

Това са места за временно пребиваване на арестанти, те трябва да отговарят на определени критерии. За последните 3 г. са намалели жалбите срещу България за условията в ареста, заяви Цачева.

Нямаме проблеми с приемане на искане на лица за екстрадиция, кокъвто беше и случая със Северин от Германия.

"Двете госпожи сами са пожелали да са в софияйския арест, а не в Сливенския затвор, тъй като са подсъдими", каза правосъдният министър.

Адвокатът на Десислава Иванчева - Марин Марковски, би посъветвал Иванчева да съди България.

Запитана защо бившата кметица бе конвоирана с пранги на краката до болницата, Цецка Цачева заяви: "Извън моята компетентност е конвоят с пранги". От думите й стана ясно, че закона няма нормативен акт, който да препраща министърът да издаде инструкция за конвоирането на арестанти.

"Има текстове на работната група, чакам да влязат в сила промените в закона. Към този момент министърът не е компетентен да издаде такава инструкция. До сега е работено със заповед от 2013 г. за правилата. Това ще бъде поправено, правилата са готови", каза Цачева.

Тя посъветва: "Тези, които не са доволни от условията в ареста, могат да се обърнат към Административен съд".

Според главния прокурор Сотир Цацаров условията в следствения арест се определят от правосъдното министерство. Условията, в които пребивава Иванчева не се различават от условията, при които пребивава който и да е друг задържан под стража.

Запитана когато получат правата си в Страсбург, кой ще бъде виновен, Цачева отговори: "ако искате, и аз мога да бъда виновна, ако считате, че е по силите на един човек да промени нещо". Според нея парите по Фонд "Затворно дело" отиват за това, за което са определени. Ремонтни дейности се извършват ежегодно, каза министърът.

Спецпрокуратурата не дава делото срещу Иванчева за проверка

Спецпрокуратурата не дава делото срещу Иванчева за проверка

Докато не се реши мярката за неотклонение на Иванчева и Петрова

Цачева отказа да коментира как така Спецпрокуратурата нарежда на Спецсъда да не предоставя информация по казуса "Иванчева и Петрова" на Върховния касационен съд. "Не мога да коментирам процеси в съдебната власт", каза Цачева за искането на ВКС да разгледа спешното двукратното обжалване от прокуратурата на промяната на мярка за неотклонение в домашен арест.

Запитана дали закупените 250 електронни гривни за проследяване и на хора под домашен арест ще стигнат, правосъдният министър заяви, че не са достатъчни.

Следят 250 затворници с електронни гривни, нужни са ни 2000

Следят 250 затворници с електронни гривни, нужни са ни 2000

Очаква се до месеци да ги включат, мобилните надзиратели имат електронни пистолети