Общо 250 електронни гривни за затворници са закупени по договор за 1, 341 млн. лв.
Това стана ясно на пресконференция в БТА, на която участваха зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов, комисар Юлиян Шимширов, който отговаря за социални дейности и възпитателна работа с правонарушителите и Васил Миладинов - председател на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

По проекта са закупени 200 комплекта настолни персонални устройства за радиочестотен контрол и 2 гривни - устройства за персонална идентификация, както и 50 броя за GPS (джипиес) проследяване на нарушителите.

С подобни гривни осъдените на пробационни мерки се освобождават от задължението да се разписват всеки ден. Ежедневието за тях ще стане по-лесно, нямаме основания да смятаме, че ще имаме отпор, заяви проф. Проданов. По думите му за слагане на гривни за електронно проследяване на хора, задържани под домашен арест, не се изисква предварително съгласие.

Антон Станков: Липсва воля за въвеждане на електронни гривни

Антон Станков: Липсва воля за въвеждане на електронни гривни

Според Николай Кокинов едва ли държавата не може да си позволи подобен разход

Технически системата може да обхване до 2000 души под домашен арест. Сега имаме 250 гривни. Стремежът е да се запълни капацитетът от 2000 бройки, заяви проф. Проданов, според когото 2000 бр. са достатъчно за България.

Ако задържаният отстрани гривната, екипи на затворите и на полицията ще действат съвместно. Предстои създаване на мерки за сигурност при мобилните групи от надзиратели, които ще реагират на сигналите (за манипулация на електронните гривни - б.р.) съвместно с МВР.

Трябва да се осигурят 28 електропреносни пистолети за мобилните екипи, които контактуват с електронно наблюдаваните лица. Така те ще имат по-големи гаранции за сигурността си. Според проф. Проданов в крайни случаи може да се наложи ползване на оръжие. Той даде пример с електрическия пистолет, чийто стопиращ ефект е без летален изход.

Съкилийничка: 109 жалби има от килията на Иванчева, няма топла вода

Съкилийничка: 109 жалби има от килията на Иванчева, няма топла вода

За Цачева няма проблем - който иска, да съди България в Страсбург

На пресконференцията бе демонстрирано как се поставя подобно устройство. С него арестантът може да се къпе и да спортува. Гривната е мека, целта е да е удобна на този, който я носи.

Целта на електронните гривни за арестантите е да се редуцира пренаселеността в арестите, да окуражи самодисциплината и да създаде нови навици.
Системата може да помогне и на нарушителя да се дистанцира от криминогенната среда, обясниха от консорциума-доставчик на устройствата.

Те се прилагат при домашен арест, при затворниците, които са на общ режим и работят извън затвора, и на лица с наложени пробационни мерки и задължителна регистрация по настоящ адрес

За хората с пробационна регистрация се изисква подписване на декларация за запознаване, за останалите - не.

С подобни гривни не могат да бъдат проследявани хора, които имат медицински проблеми. Всяко устройство е строго индивидуално.

За всяко наблюдавано лице правилата са строго специфични. Гривната се носи през цялото време на електронно наблюдение.