Липсва воля, не само финансиране за въвеждане на електронни гривни, които да носят затворници, както и хора под домашен арест.
Това стана ясно от думите на бившия правосъден министър Антон Станков пред БНТ по повод избягалите двама затворници Радослав Колев и Владимир Стефанов от Софийския централен затвор на 3 април и "самоосвободилият се" на 10 април от Пловдивски затвор Георги Танев.

Няма следа от избягалия затворник от Пловдив

Няма следа от избягалия затворник от Пловдив

Георги Т. излежава присъда за притежание на наркотици

"Гривните са много хубаво решение и аз съм участвал в разговори, в които са ни показвани на нас като хора, отговорни за затворното дело към онзи момент, показвани са ни модели", каза бившият правосъден министър.

Гривните могат да бъдат както вътре в затвора, така и навън - при определена мярка за неотклонение, например домашен арест. Тяхното приложение е доста широко, заяви Станков.

Според Николай Кокинов, бивш градски прокурор на София, въпрос на желание от страна на управляващите е да бъдат закупени електронни гривни. "Трудно може някой да ме убеди, че държавата не може да отпусне "n-на брой" средства, за да закупи подобен тип устройства, които се прилагат по света може би над 15 години. Липсва политическа воля, всичко друго са обяснения", допълни Кокинов.

Електронните гривни за арестанти влизат в действие

Електронните гривни за арестанти влизат в действие

Утре се подписва договор за 250 гривни