Бившата кметица на район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова са изпратили писмо до правосъдния министър Цецка Цачева с искане да бъдат конвоирани до съвещание за условията в ареста.

Това съобщи ПР на бившата кметица Петър Кърджилов.

Припомняме, че Цачева обяви, че на 4 декември свиква съвещание по повод условията в ареста на ул. "Майор Г. Векилски" 2.

Няма ВИП арестанти, обясни Цачева за казуса с Иванчева

Няма ВИП арестанти, обясни Цачева за казуса с Иванчева

Има средства за ремонт, но арестите са пренаселени, а Цачева я е грижа за здравето на задържаните

Кърджилов отбеляза, че като пълномощник на Иванчева и Петрова очаква отговор от правосъдния министър до понеделник, 3 декември.

Припомняме, че омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръки на правосъдния министър Цецка Цачева за условията в ареста след жалби подадени към нея от Иванчева и Петрова. След това пък ПР на кметицата Петър Кърджилов оправи призив към медиите да настояват за заснемане на условията в двата ареста в София.

Омбудсманът изпрати препоръки на Цецка Цачева за условията в ареста

Омбудсманът изпрати препоръки на Цецка Цачева за условията в ареста

След жалба от Десислава Иванчева и Биляна Петрова

На този призив министерството на правосъдието отговори като заяви, че не може да осигури достъп на медии до помещенията, тъй като достъпът до арестите е със специален режим на контрол и охрана и достъпът до тях е строго регламентиран в законови и подзаконови актове.

Преди това стана ясно, че от спецпрокуратурата не искат да предоставят делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова на съдиите от ВКС за проверка.

На 16 ноември магистратът промени мерките за неотклонение на двете от "задържане под стража" на "домашен арест", но до освобождаване реално така и не се стигна.

Марин Марковски: Иванчева е на границата на психологическата смърт

Марин Марковски: Иванчева е на границата на психологическата смърт

Всички експертизи казват, че тя не може да остане в ареста

Прокуратурата обаче светкавично протестира определението и Апелативният съд спря изпълнението му. Реално това се случва за втори път.

Тогава адвокатът Марин Марковски заяви, че реално задържането е незаконно. Освен това по думите му прокуратурата не разполага с никакви доказателства по обвинението. Тогава беше повдигнат въпроса и с по-лека мярка на третия обвиняем бившия кмет Петко Дюлгеров, който се намираше под домашен арест.

На 17 април Иванчева беше арестувана показно на бул. "Васил Левски" в центъра на София. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп, според прокуратурата.

Спорът за условията в ареста продължава през медиите

Спорът за условията в ареста продължава през медиите

В отворено писмо Иванчева и Петрова настояват за оставката на директора на ГДИН

Заедно с Иванчева беше задържана и заместничката ѝ в "Младост" Биляна Петрова. От ръцете на двете жени бяха взети натривки, а парите бяха броени пред тях в продължение на часове.

Действията на органите около ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа, което предизвика вълна от възмущение относно начина, по който тя е задържана. Излязоха и твърдения на сподвижници на кметицата, че по нея не са открити следи от белязани пари с натривките.

Спецпрокуратурата не дава делото срещу Иванчева за проверка

Спецпрокуратурата не дава делото срещу Иванчева за проверка

Докато не се реши мярката за неотклонение на Иванчева и Петрова

Макар и да бе обявено, че ще се провери дали при задържането на Иванчева е имало нередности, на практика такава проверка не бе разпоредена.

През май месец магистратите решиха да отстранят Иванчева от длъжност, а Столичният общински съвет избра Румен Русев за изпълняващ длъжността районен кмет на "Младост".

Министерството на правосъдието отказва достъп на медии до двата ареста в София

Министерството на правосъдието отказва достъп на медии до двата ареста в София

По повод призив на Петър Кърджилов за заснемане на условията там...

Друг скандал около ареста на Иванчева се разгоря на 1 август, когато тя бе заведена в болница, окована във вериги и на краката.

Паралелно с това, докато Иванчева и Петрова се намират в ареста, Специализираният съд утвърди ограничението Иванчева и Петрова да нямат право да напускат страната.

В момента се развива и поредният скандал около ареста и процеса срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова, свързан с условията в ареста, където те пребивават вече месеци.