Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръки към правосъдния министър Цецка Цачева за условията в ареста след подаден сигнал от от бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. 

В тази връзка беше извършена четвърта поредна проверка в столичния специализиран арест от екип на Националния превантивен механизъм.

Проверката установи, че жалбата на задържаните лица за лоши санитарно-битови условия, качеството на извършения ремонт в спалното помещение, както и липсата на достатъчно естествена светлина и свеж въздух, е основателна.

Спецпрокуратурата не дава делото срещу Иванчева за проверка

Спецпрокуратурата не дава делото срещу Иванчева за проверка

Докато не се реши мярката за неотклонение на Иванчева и Петрова

Омбудсманът изпрати препоръка до правосъдния министър Цецка Цачева за предприемане на конкретни действия.

Екипът на НПМ на място е установил влажни стени и мокри петна в следствие на течове от канализационната система на горния етаж, олющена и падаща мазилка, липсата на достатъчно количество дневна светлина и свеж въздух.

"Достъпът до светлина е допълнително ограничен с поставените на прозорците непрозрачни армирани стъкла", пише омбудсманът до правосъдния министър.

ВКС проверява решенията за задържането в ареста на Иванчева и Петрова

ВКС проверява решенията за задържането в ареста на Иванчева и Петрова

Проверката трябва да приключи до 5.12., а докладът да е готов до 10.12.

Тя допълва, че препоръчва да бъде извършен повторен ремонт на спалното помещение и преградата, отделяща тоалетната да бъде изградена изцяло.

Манолова отбелязва още, че капацитетът на стаята трябва да бъде намален на три лица и едно от леглата да бъде премахнато. Тя добавя още, че трябва да бъде предоставена възможност за достъп до свеж въздух и естествена светлина в спалните помещения.

Спорът за условията в ареста продължава през медиите

Спорът за условията в ареста продължава през медиите

В отворено писмо Иванчева и Петрова настояват за оставката на директора на ГДИН

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че от спецпрокуратурата не искат да предоставят делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова на съдиите от ВКС за проверка.

На 16 ноември магистратът промени мерките за неотклонение на двете от "задържане под стража" на "домашен арест", но до освобождаване реално така и не се стигна.

Прокуратурата обаче светкавично протестира определението и Апелативният съд спря изпълнението му. Реално това се случва за втори път.

Искат от Манолова да защити Иванчева и Петрова

Искат от Манолова да защити Иванчева и Петрова

Системно и брутално се опорочава и съдебният процес срещу тях, пишат защитниците им

Адвокатът на Иванчева Марин Марковски заяви, че реално задържането е незаконно. Освен това по думите му прокуратурата не разполага с никакви доказателства по обвинението. Тогава беше повдигнат въпроса и с по-лека мярка на третия обвиняем бившия кмет Петко Дюлгеров, който се намираше под домашен арест.

На 17 април Иванчева беше арестувана показно на бул. "Васил Левски" в центъра на София. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп, според прокуратурата.

Иванчева и Петрова нямат право да напускат България
Обновена

Иванчева и Петрова нямат право да напускат България

Държат ги в килия 3 на 2 м, храната е в мръсна кофичка от кисело мляко

Заедно с Иванчева беше задържана и заместничката ѝ в "Младост" Биляна Петрова. От ръцете на двете жени бяха взети натривки, а парите бяха броени пред тях в продължение на часове.

Действията на органите около ареста на Иванчева продължиха близо 10 часа, което предизвика вълна от възмущение относно начина, по който тя е задържана. Излязоха и твърдения на сподвижници на кметицата, че по нея не са открити следи от белязани пари с натривките.

Три министерства отговарят за храната, увери шефката на столичните арести

Три министерства отговарят за храната, увери шефката на столичните арести

Условията в местата за задържане са по евростандарти, твърди Дойчинова

Макар и да бе обявено, че ще се провери дали при задържането на Иванчева е имало нередности, на практика такава проверка не бе разпоредена. На 21 април председателят на Комисията за незаконно придобито имущество (КОНПИ) Пламен Георгиев заяви, че арестът на Иванчева е бил редовен, както законът задължава.

През май месец магистратите решиха да отстранят Иванчева от длъжност, а Столичният общински съвет избра Румен Русев за изпълняващ длъжността районен кмет на "Младост".

Друг скандал около ареста на Иванчева се разгоря на 1 август, когато тя бе заведена в болница, окована във вериги и на краката.

Иванчева и Петрова все още са в ареста
Обновена

Иванчева и Петрова все още са в ареста

Марковски: Това е незаконно, веднага да ги освободят

Паралелно с това, докато Иванчева и Петрова се намират в ареста, Специализираният съд утвърди ограничението Иванчева и Петрова да нямат право да напускат страната.

В момента се развива и поредният скандал около ареста и процеса срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова, свързан с условията в ареста, където те пребивават вече месеци.

Пуснаха Иванчева и Петрова под домашен арест

Пуснаха Иванчева и Петрова под домашен арест

Срокът на обжалване на решението е една седмица