Проверили са условията в ареста, където са затворени бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. Проверката е за храната и отношенията в ареста.

Това стана ясно от думите на началника на сектор "Арести" в служба "Изпълняване на наказанията" - област София Маргарита Дойчинова пред БНР.

"С последните изяви в съдебна зала се представят неща, които не отговарят на истината", каза Маргарита Дойчинова.

Искат от Манолова да защити Иванчева и Петрова

Искат от Манолова да защити Иванчева и Петрова

Системно и брутално се опорочава и съдебният процес срещу тях, пишат защитниците им

Припомняме, бившият пиар на района Петър Кърджилов показа кофичка от кисело мляко с макарони и две пожълтели краставици като обясни, че това била закуската на Биляна Петрова в ареста.

Дойчинова обясни, че храната в ареста се доставя от затвора в София, където се изготвя със специален рецептурник. Тя се контролира в зависимост от таблицата за калорийност и за качество на храната. Таблицата е утвърдена от три министерства - на здравеопазването, на финансите и на правосъдието.

"Целият процес се контролира изключително строго. Не бихме могли да си позволим нито развалена храна, нито храна с ниско качество", заяви Дойчинова.

Храната се предоставя в самостоятелни съдове за еднократна употреба, на които е записано името на всяко лице, обясни Дойчинова. Това означава, че използваната кофичка от кисело мляко, показана от Иванчева пред медиите, не е дошла от ареста.

Иванчева и Петрова нямат право да напускат България
Обновена

Иванчева и Петрова нямат право да напускат България

Държат ги в килия 3 на 2 м, храната е в мръсна кофичка от кисело мляко

Дойчинова увери, че условията в двата най-големи ареста у нас - на адресите "Майор Векилски" и на бул. "Г. М. Димитров" отговарят на европейските нормативи.

Според бившия пиар на столичния район "Младост" килията на Иванчева и Петрова е 2 на 3 м и там, ако едната иска да се разхожда, другата трябва да е легнала.

Кърджилов: СРС-тата срещу Иванчева се събирали от началото на мандата ѝ

Кърджилов: СРС-тата срещу Иванчева се събирали от началото на мандата ѝ

Иванчева умишлено се държи в ареста според пиарът на "Младост"

"Условията и в двата ареста са добри. На първо място - необходимата жилищна площ, която трябва да бъде спазена, е ясно определена - регламентирана минимална жилищна площ до най-малко 4 квадрата за всяко едно задържано лице.

Спалните помещения, специално за арест "Векилски" са 16,4 квадратни метра, което означава, че за всяко лице ще бъдат предоставени не по-малко от 4 кв. м. Настаняват се 2, 3 и, в краен случай, 4 задържани лица, с което ние по никакъв начин не нарушаваме нормативната база за необходима жилищна площ", уверява Дойчинова.

Велислав Величков: Прокуратурата трябва да реагира, ако корупцията властва

Велислав Величков: Прокуратурата трябва да реагира, ако корупцията властва

Свидетели сме как се изтърпява реално наказание без доказана вина

За информацията, че Иванчева и Петрова са обискирани при всяко заседание на Спецсъда, началникът на сектор "Арести" обясни, че претърсванията са част от вътрешния ред в арестите. Те се извършват "в строго определена конкретизация, заедно с лица, които са от същия пол, като се използва най-често ръчен металдетектор. Всяка спекулация, че се извършват неправомерни и унизителни действия, мисля, че не би могла да се възприеме", каза Дойчинова.

"От направените проверки по твърденията на задържаните лица за използване на такива унизителни действия не е доказано, че такива са извършвани в нашите условия", каза Дойчинова. Тя обясни, че има видеоконтрол.

Според нея, спекулациите за недостатъчна осветеност също не отговаряли на истината.

Прокуратурата обжалва домашния арест на Дюлгеров

Прокуратурата обжалва домашния арест на Дюлгеров

От 25 октомври 2018 г. той е пуснат от ареста

"Престоят на открито се извършва в определени места, в които задържаните лица имат възможност да осъществяват не само разходка, но и да се занимават с физически упражнения със съответните уреди. Всички лични права, които изразяват лицата, които са настанени при нас се удовлетворяват", заяви началника на сектор "Арести" в служба "Изпълняване на наказанията".

Манолова изисква от Цачева да се прекрати унизителното отношение спрямо затворниците

Манолова изисква от Цачева да се прекрати унизителното отношение спрямо затворниците

Във връзка с транспортирането на Иванчева с окови в болница

"От началото на годината до момента съществуват 107 жалби, които са визирани само от 3 задържани лица в арест "Векилски".

Претенции по отношение на условията имат задържаните лица и единствено те. По отношение на храната, по отношение на осветеността, администрацията на ареста осъществява незабавни действия, увери началникът на сектор "Арести".

Иванчева и Петрова са били заплашвани в ареста, пише Кърджилов до посланиците у нас

Иванчева и Петрова са били заплашвани в ареста, пише Кърджилов до посланиците у нас

Потъпкани са основни човешки права при ареста, алармира бившият говорител

По думите й се разследва всеки подаден сигнал. Условията в ареста предполагат един организиран процес и предполагат изпълнение на строго определени правила.

Планови ремонти в ареста на "Векилски" е имало в средата на юли, а на "Г. М. Димитров" такъв тече в момента. Очаква се и през 2019 г. да има ремонти.