Нов Марш за правосъдие организират от инициативата "Правосъдие за всеки". Той ще започне в събота от 12 ч. при пилоните на НДК и ще завърши при Съдебната палата, съобщи пред БНР Велислав Величков от инициативата.

Думите на главния прокурор Сотир Цацаров, че борбата с корупцията е дело на всички, не са успокоили организаторите на подобни походи, смята Величков.

Цацаров: Ако Пеевски ми е давал по 100 000 евро, те не са достигали до мен

Цацаров: Ако Пеевски ми е давал по 100 000 евро, те не са достигали до мен

Започва прокурорска проверка срещу Владислав Горанов…

Според него, ако се твърди, че в държавата властват корупционни практики, то Прокуратурата трябва веднага да реагира. Тъй като има абсолютните властнически правомощия в тази област, да призове обвинените лица, да ги обвини и да вкара обвиненията в съда и така корупцията значително би намаляла, защото всеки би имал основателен страх, че ще се озове в съдебната зала.

Борисов и Цацаров при Трифонов оставили чувство за режисираност

Борисов и Цацаров при Трифонов оставили чувство за режисираност

Срещите били бързи ПР реакции

"Какво означава главният прокурор да каже "от всички нас зависи". Прокуратурата има пълният инструмент да разследва, да контролира разследването, да обвинява, да внася и поддържа обвинителните актове в съда", запита Величков.

"Ако прокуратурата заявява, че е работа на всички, а не нейна работата, то означава, че ние нямаме държавно обвинение, а прокуратурата изчаква властите едва ли не сами да се саморазобличат, че извършват корупционни практики и да се предадат на обвинението и да кажат: "Ние сме виновни". Такова изявление показа най-малкото безсилие на главния прокурор, а това звучи стряскащо", категоричен е Величков, който е бивш депутат в 38-то НС.

Лозан Панов: Съдебната система е затънала в зависимости

Лозан Панов: Съдебната система е затънала в зависимости

Председателят на ВКС изброи 11 причини, които опровергават Евродоклада

Величков коментира и изказването на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който на международна конференция ясно каза, че съдебната система е затънала в зависимости и изброи 11 точки, които противоречат на изводите в мониторинговия доклад на ЕК за 2018 г. На международния форум, проведен в София съдия номер 1 заяви, че обвинител номер едно, визирайки главния прокурор Сотир Цацаров разследва критиците си и слага чадъри над свои приближени.

"При такова ниско доверие на българското общество в съдебната система да остане тази реч без последствия е фактическо самопризнание за верността на тези твърдения", категоричен е Величков.

Искат от Манолова да защити Иванчева и Петрова

Искат от Манолова да защити Иванчева и Петрова

Системно и брутално се опорочава и съдебният процес срещу тях, пишат защитниците им

Според бившия народен представител и настоящ председател на Националната гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" в една правова държава, ако председателят на Върховния съд направи такива твърдения, това би било повод за незабавен дебат в парламента застрашени ли са устоите на правовата държава, компрометирана ли е независимостта на съдебната система, имаме ли всъщност съдебна власт, смята Величков.

1000 лв. глоба за Лозан Панов

1000 лв. глоба за Лозан Панов

Съдия №1 бе наказан от Сметната палата на 10 януари

По думите му всички власти: "буквално се изпокриха и отказаха категорично да коментират". От Инициативата правосъдие за всеки очакват да бъдат чути от гражданите, защото това, което се случва, вече застрашава правата на всеки един български гражданин.

Съдът върна в ареста  третия подсъдим по делото на Иванчева и Петрова

Съдът върна в ареста третия подсъдим по делото на Иванчева и Петрова

Петко Дюлгеров беше пуснат временно...

Като пример, че са застрашени правата на всеки, Величков посочи, че има двоен стандарт в съдебни заседания и всички сме свидетели на нарушаване на основни права на задържаните бивш кмет и заместник-кмет на район "Младост" визирайки Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

Според него този случай показва как се изтърпява реално наказание без доказана вина.

Иванчева чула в СРС-тата, че Ваклин и Дюлгеров искат да я "водят до Витоша"
Обновена

Иванчева чула в СРС-тата, че Ваклин и Дюлгеров искат да я "водят до Витоша"

Отново отложиха делото за отстраняването на Иванчева