Главният прокурор Сотир Цацаров отрече да е получавал по 100 хиляди лева месечно от Делян Пеевски, както се твърди в медийни публикации, позоваващи се на писмо на банкера Цветан Василев.

"Ако е давал по 100 хиляди евро на месец, аз го информирам, че те не са достигали до мен. Нито евро не е достигало до мен." - заяви Цацаров пред bTV, в отговор на зрителски въпрос.

Също в отговор на зрителски сигнал, той увери, че прокуратурата ще започне проверка на министъра на финансите Владислав Горанов. Според сигнала, Горанов живее в луксозен апартамент, който му бил предоставен безвъзмездно от бизнесмен. По данни на зрителя, апартаментът е 180 кв. м, а цената на наема според обявените на самия комплекс цени е малко над 10 евро на квадрат, или над 1800 евро на месец. За 6 години това прави над 250 000 евро.

Главният прокурор увери, че не знае къде живее министърът на финансите, но проверката ще започне "още утре".

Той коментира и унизителните мерки, предприети срещу задържаната бивша кметица на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева, на фона на разследването за 14 милиона лева срещу членове на Джи Пи Груп, които са на свобода.
Припомняме, Иванчева беше обвинена в получаване на подкуп от 56 хиляди eвpo.

Иванчева: Арестът е много по-тежък отколкото самия затвор

Иванчева: Арестът е много по-тежък отколкото самия затвор

Иванчева и Петрова се чувстват дискриминирани

Цацаров отбеляза, че мерките за неотклонение се искат от прокуратурата, но се постановяват от съда.

По думите му, поставянето на белезници на краката на Иванчева е прекалено и е "напълно излишна мярка".

"Белезниците на краката не се поставят от прокуратурата, а от Министерството на правосъдието", подчерта Цацаров.
Той увери, че е информирал за позицията си по случая министъра на правосъдието Цецка Цачева.

Според него, условията, при които пребивава Иванчева в следствения арест, а след това и в затвора в Сливен, "не се различават от тези, при които пребивава всяка друга задържана жена".

По отношение на случая с "Юлен" главният прокурор коментира, че е извършена мащабна проверка по "всички казуси, свързани със спорове около допълнителни лифтове, размер на тази концесия, концесионно възнаграждение и прочие". Той уточни, че проверката е започнала след сигнал на политическа партия "Зелените" и коалицията "За да остане природа в България".

65,79 хектара от парк "Пирин" над концесията ползвал "Юлен"
Обновена

65,79 хектара от парк "Пирин" над концесията ползвал "Юлен"

Повече от осем години Министерски съвет е бил наясно, коментира Румяна Арнаудова

"В резултат на тази проверка до министър-председателя и целия Министерски съвет в изпълнение на правомощията на прокуратурата по надзор за законност е изпратено едно мащабно предложение, подписано от мен. В това предложение ние предлагаме на МС незабавно да предприеме действия, с които първо, да приведе концесията, фактическото осъществяване на концесионните действия в съответствие с концесионния договор, да ограничи размерът концесионна площ, който концесионерите "Юлен" ползват до размера, който е по договор, да приведе договора в съответствие с действащите разпоредби на закона за концесиите и най-вече да защити интересите на държавата по отношение на концесионното възнаграждение. Защото методиката по която се определя концесионното възнаграждение за "Юлен", всъщност е методика, по която се определя и концесионно възнаграждение за добив на въглища." - поясни Цацаров.

По думите му, кабинетът не е предприел действия във връзка с предложението на прокуратурата.

"Ако продължава липсата на каквито и да е действия по отношение на това предложение, а тя продължава, и в предложението е констатирано бездействие за доста голям период от време, дори на фона на един интересен факт - самите собственици на "Юлен" в един момент, макар и с един много кратък текст, са предложили, това установи проверката, да започнат незабавни преговори за корекция на всички проблеми и привеждането им към законосъобразно положение." - заяви Сотир Цацаров.

"Ако отговор продължава да няма, ще трябва да се предприемат други мерки от прокуратурата, свързани с проверка за търсене на наказателна отговорност", каза още той, като уточни, че отговорно е сегашното правителство.

Цацаров подчерта, че не се чувства "прокурорът на Борисов".

Той отхвърли обвиненията, че делата срещу Баневи, Арабаджиеви и Миню Стайков са предизборен ход с оглед на наближаващият вот за Европейския парламент и за избор на местни органи на властта.

По думите му, делата започват тогава, когато има годни разработки и на прокуратурата се предоставят данни, годни са започване на наказателно производство.

Цацаров отбеляза, че за първи път от много време е видял годни за реализация разработки на ГДБОП и на ДАНС.

"Защо не е правено в миналото, трябва да отговаря някой друг." - посочи главният прокурор.

Той отрече да разполага с безконтролна власт.

"Няма нито едно действие на прокуратурата, което да не подлежи на съдебен контрол", отбеляза Цацаров.

"Главният прокурор не е главният воин Той не бива да възприема себе си като главен воин, защото това води до личностови изменения." - подчерта той.

"Аз съм с ясното съзнание, че фигурата на главния прокурор събира всички надежди. Няма главен прокурор, който да е в състояние да отговори на всичко това. Преди него има служби, след него има съд, освен това има закон, който трябва да се спазва." - констатира Цацаров.

Проверка на дейността на Сотир Цацаров искат политически формации

Проверка на дейността на Сотир Цацаров искат политически формации

Европа да погледне какво става в правосъдната ни система, искат 5 формации