Главният прокурор Сотир Цацаров препоръча на премиера Борисов и цялото правителство да се предприемат незабавни действия и решения за изменение и допълнения на концесионния договор на дружество "Юлен" АД за Национален парк "Пирин".

Прокуратурата проверява концесията на "Юлен" в Пирин

Прокуратурата проверява концесията на "Юлен" в Пирин

По сигнал на "Зелените"

Препоръката на Цацаров идва във връзка с проверка на прокуратурата. На 26 февруари тази година във Върховната касационна прокуратура е постъпил сигнал от ПП "Зелените", според който са извършени престъпления във връзка с изпълнението на договор за предоставяне на концесия на територията на Национален парк "Пирин", на дружество "Юлен" АД. В сигнала имало и твърдения за незаконосъобразно разходване на средства от държавния бюджет за субсидиране на Българска федерация по ски.

Наредена е лична проверка от прокурор от Върховна касационна прокуратура, в хода на която прокурорът преценил, че се налага договорът да бъде променен. 
Цацаров напълно споделя това предложение, както и всички изводи, направени в него в хода на проверката.

При така установената фактическа обстановка, наблюдаващият прокурор е счел, че са събрани всички относими документи и се налага изпращане на предложение до Министерски съвет с правно основание за предприемане на спешни действия за вземане на решение за изменения и допълнения в договора между МС и "Юлен" АД от 21 декември 2001 г. за предоставена концесия. 

Зелените и WWF питат кой е собственикът на "Юлен"

Зелените и WWF питат кой е собственикът на "Юлен"

Отвореното писмо е изпратено до Румен Радев, Бойко Борисов и Цвета Караянчева

Препоръката на Цацаров е изпратена лично до премира Борисов. В нея главният прокурор пише, че Министерският съвет трябва:

- да предприеме незабавни действия за изменение и допълнение на концесионния договор от 21 декември 2001 г. с "Юлен" АД за част от територията на Национален парк "Пирин", община Банско, "Ски зона с център Банско". Промяната на договора трябва да се извърши при съобразяване с разпоредбите на действащото законодателство;

- да предприеме незабавни действия за осигуряване на пълно съответствие на ползваната от концесионера площ с тази по концесионния договор (99,55 ха, съгласно Териториално устройствен план (ТУП) на извънселищна територия "Ски зона с център гр. Банско", индивидуализирана с координатите на точки от № 1 до № 252 в координатната система "1970г." по чупките на външната граница на ски зоната).

ВКП разследва Българската ски федерация и спортното министерство

ВКП разследва Българската ски федерация и спортното министерство

За незаконно разходване на средства от държавния бюджет

Междувременно от преписката от проверката на прокурора от Върховна касационна прокуратура са отделени материали, касаещи разходване на средства от държавния бюджет по договори между Българската федерация по ски и Министерство на младежта и спорта.

Преписката е изпратена до Софийската градска прокуратура за допълнителна проверка.

Еколози отново протестираха срещу плановете за Пирин и магистрала „Струма“

Еколози отново протестираха срещу плановете за Пирин и магистрала „Струма“

Петиция, подписана от над 1000 души от района на Кресна...

Работата по преписката на Върховната касационна прокуратура продължава с възложен служебен контрол на прокурорски постановления за отказ от образуване на досъдебно производство по сигнали за допуснати нарушения и неизпълнение на концесионния договор от 21 декември 2001 г., сключен между МС и "Юлен" АД, пишат още от прокуратурата.

ВАС реши, че планът за Пирин трябва да мине екооценка

ВАС реши, че планът за Пирин трябва да мине екооценка

Решението на Димов е противозаконно