Екоорганизации спечелиха делото срещу решението на министъра на околната среда и водите Нено Димов за това актуализацията на плана за управление на Национален парк Пирин да не се подлага на екологична оценка и оценка за степента на въздействие върху защитените зони от "Натура 2000", съвпадащи с границите на парка.

Атакуваха Нено Димов в ЕП заради Пирин и мнението му, че глобалното затопляне е мит

Атакуваха Нено Димов в ЕП заради Пирин и мнението му, че глобалното затопляне е мит

Националната политика за Пирин нямала общо с председателството

Днес, 26 април, Върховният административен съд (ВАС) реши на първа инстанция, че решението на Димов новият план за НП Пирин да не минава през екооценка е в нарушение на българското и европейското законодателство, както и според решенията на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО, от което Пирин е част.

Опитите за заобикаляне на закона водят до подобни решения на съда, сочат организациите от коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България". Приетите от МОСВ промени от своя страна предвиждат 12.5 пъти повече застрояване спрямо първоначалния план за управление и сечи върху 60% от територията на националния парк, допълват от екоорганизациите.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов многократно е заявявал, че ще се съобрази с решенията на съда по казуса с Пирин. Въпреки това министерството може да обжалва решението на ВАС на втора инстанция, ако пожелае.

Екозащитниците пращат на съд решението за втори лифт в Банско

Екозащитниците пращат на съд решението за втори лифт в Банско

Протести в 12 града в страната

Коалицията "За да остане природа в България" припомняме, че е заведено и второ дело за Пирин - обжалване на решението на правителството от декември 2017 г. за изгражедането на втори лифт на Банско, с което се отваря за строителство 48% от територията на Национален парк Пирин, пишат от коалицията. 

Върховният административен съд насрочи за 14 май първо заседание по делото, с което организации, които са членове на коалицията "За да остане природа в България", обжалват въпросното правителствено решение за промените в плана за управление на Национален парк Пирин.

Припомняме, по-рано днес стана ясно и че Съдът на ЕС осъди България за това, че страната ни не е обявила за специална защитена зона цялото орнитологично място, обхващащо Рила планина. "България не е класифицирала най-подходящите по брой и площ територии за опазването на видове птици, посочени в приложение I към Директива 2009/147/ЕО опазването на дивите птици, в резултат на което не е изпълнила задълженията си по член 4, параграф 1 от тази директива", се посочва в решението на Съда.

ЕК осъди България за неопазване на дивите птици в Рила

ЕК осъди България за неопазване на дивите птици в Рила

МОСВ предприема действия в изпълнение на решението на Съда на ЕС

От коалицията "За да остане природа в България" коментират, че спрямо това решение страната ни се задължава да разшири европейската екологична мрежа "Натура 2000" в Рила планина. Според активистите българското правителство 10 години отлагало това "заради вековни гори, придобити от частни лица чрез заменки, за да ги застроят".

"Рано или късно правдата възтържествува. Единствено исканията на гражданите за правова държава могат да подтикнат този процес да става по-бързо", категорични са природозащитниците.

Екокоалиция изпраща решението за "Пирин" в Брюксел

Екокоалиция изпраща решението за "Пирин" в Брюксел

"За да остане природа в България" ще обжалва