Министърът на околната среда и водите Нено Димов стана обект на критики от евродепутати по време на изслушване в ресорната комисия в Европейския парламент.

Критиките към Димов бяха насочено главно към промените в Плана за управление на Национален парк "Пирин" и вижданията на министъра, че глобалното затопляне е мит, съобщи bTV.

По едно бурканче с чист въздух от Пирин подариха на министрите и премиера

По едно бурканче с чист въздух от Пирин подариха на министрите и премиера

Да им остане за спомен и да разказват на следващите поколения за горите на Пирин

Критика към екоминистъра отправи австрийският евродепутат и социалдемократ Карин Каденбах. По думите ѝ много граждани и организации се страхуват, че чрез планираното строителство качеството на този национален парк ще бъде унищожено. "Знаем, че казвате, че това са само 2% от защитената зона и подчертавате, че става въпрос само за строителството на въжен лифт. Но ако се погледнат плановете вътре въобще не се споменава лифта, а става въпрос за инфраструктурата, изграждане на писти, реконструкции и т.н.", отсече Каденбах.
Евродепутатът добави, че възможността за водохващания в 42% от парка може да се използва за съоръжения за изкуствен сняг и други, които противоречат на европейското право.

На тази критика екоминистърът ни заяви, че не вижда връзка между националната политика на България и председателството на Съвета на ЕС. "Задавате ми въпрос, който е свързан с националната политика и няма връзка с председателството на ЕС." Според Димов няма нарушения на законите, а по отношение на водохващанията "говорим за вода до гражданите и не може да има двоен аршин".

Глобалното затопляне може да остави 25% от планетата в постоянна суша

Глобалното затопляне може да остави 25% от планетата в постоянна суша

Ако не удържим увеличаването на глобалните температури под 1,5 градуса

Критиките продължиха. Соледад Кабезон, евродепутат от Испания, коментира стари изказвания на Димов, а именно че климатичните промени не са резултат от действията на човека и внушенията в тази посока са "измама за трилиони". "Съмнението Ви в климатичните промени е малко шокиращо. Като че ли не се доверявате достатъчно да ЕС и на научните доказателства, които всеки ден показват климатичните изменени", отсече Кабезон.

Съпартиецът на Кабезон Тимо Вьолкен беше още по-краен. По думите му дебатът, който се води, е шокиращ. "Аз съм честно казано шокиран от дебата, който в момента наблюдавам. Според мен не е достатъчно да се заявява, че има консенсус по климатичните промени и само да се казва, че това е добре като председател на Съвета. Това е твърде малко като политическа позиция. Вярвам, че всички ние в тази зала сме убедени, че в науката има консенсус за това, че климатичните промени се случват. За ЕС е много вредно с някакви формулировки да поставяте това под съмнение", обясни Вьолкен.

По тази критика Димов тълкува само важността на консенсуса за политиката. В отговор министърът на околната среда и водите на България заяви: "Не е маловажно, когато се постигне политически консенсус. Науката не борави с думата "консенсус", но политиката борави. В политиката "консенсус" е ключов инструмент за постигане на определени цели. Това е изключително важно. Ако няма консенсус тези цели ще срещнат опозиция. При науката не можем да поставим тази дума, защото науката е търсеща. Тя се изправя пред предизвикателства и това й е ролята. Ако тя стигаше до консенсус нямаше да върви напред".

Банско ще има втори лифт
Обновена

Банско ще има втори лифт

Нека да се поздравим с този успех, коментира Валери Симеонов