Ново научно изследване показва, че приблизително една четвърт от планетата може да остане в постоянна суша, ако усилията за ограничаване на глобалното затопляне не успеят да постигнат целите, поставени от Парижкото споразумение за климата, сключено между страните по света през 2015 г., съобщават световните информационни агенции.

Учените са събрали данните от прогнозите на 27 глобални модела на климата, за да определят кои региони на Земята е най-вероятно да бъдат засегнати от значително засушаване до края на столетието.

Губим битката с глобалното затопляне, предупреди Макрон

Губим битката с глобалното затопляне, предупреди Макрон

Изкопаемите горива са сериозно субсидирани - означава, че ние инвестираме в собствената си гибел

Техният анализ, публикуван в сп. Nature, показва, че между 20 и 30 процента от територията на планетата ще бъде значително по-суха от нормалното.

"Засушаването е сериозна заплаха, тъй като може критично да засегне области като селското стопанство, качеството на водата и биологичното разнообразие", изтъква авторът на изследването Чан-Ю Парк, който работи в Южния университет за наука и технологии в китайския град Шънджън.

"Това може също така да доведе до повече горски пожари - подобни на тези в Калифорния", допълва ученият.

Земеделието сред главните виновници за глобалното затопляне

Земеделието сред главните виновници за глобалното затопляне

133 млрд. тона въглерод са се отделили от почвата през последните два века

Изследователите са разгледали вероятните равнища на засушаване за различни нива на глобалното затопляне, включително повишаване на средната глобална температура с 1,5 и 2 градуса по Целзий. Целта на Парижкото споразумение е да ограничи глобалното затопляне до увеличение от 2 градуса по Целзий над средната температура отпреди индустриалната революция.

Последните проучвания показват, че ограничаването на глобалното затопляне до увеличение с 1,5 градуса би предотвратило голяма част от прогнозираното засушаване. Равнищата на засушаване вече се повишават в по-голямата част от планетата, след като Земята вече преживя повишение от 1 градус по Целзий в световната температура.

"Районите на планетата, които биха се възползвали от запазването на затоплянето под 1,5 градуса по Целзий, са части от Югоизточна Азия, Южна Европа, Южна Африка, Централна Америка и Южна Австралия - където повече от 20 процента от населението живее днес", посочва проф. Тим Озбърн.

Глобалното затопляне намалява протеина в основни посеви

Глобалното затопляне намалява протеина в основни посеви

Протеинът не е единственият, който ще бъде засегнат