Увеличаването на въглеродните емисии, водещо до глобално затопляне, драстично ще намали количеството протеин в основни култури като ориза и пшеницата. Това води до голям риск за населението и дори до преждевременна смърт.

Това предупреждават експерти, цитирани от АФП.

Изследователите отбелязват, че все още не могат да разберат как и защо въглеродният двуокис изсмуква протеина и други хранителни вещества от културите, но мистерията може да доведе до унищожителни последици на планетата.

Допълнителни 150 милиона души по света могат да изпаднат в риск от недостиг на протеин до 2050 г. заради растящите нива на въглероден двуокис в атмосферата, се отбелязва в проучването, публикувано в списание Environmental Research Letters.

Изследването, проведено от учени от Харвардския университет, е първото по рода си, което разглежда влиянието на глобалното затопляне върху нивата на протеин в културите.

Данните се основават на полеви експерименти, на които растения са изложени на високи концентрации въглероден двуокис.

Използвана е информация на ООН за диетата с цел калкулиране на влиянието върху хора, които живеят опасно близо до ръба, когато стане въпрос за набавяне на протеин. В тези райони преждевременната смърт е далеч по-висока.

Водещата хипотеза е, че въглеродният двуокис може да увеличи количеството на скорбяла (нишесте) в растенията и следователно да намали протеина и други вещества.

Но авторите на изследването поясниха, че експериментите не са подкрепили теорията.

Протеинът не е единственият, който ще бъде засегнат.

Друго изследване показва, че повишаване нивата на въглероден двуокис ще намали ключови минерали като желязо и цинк в културите, което ще доведе до още по-голям недостиг на важни за човешкия организъм вещества.

76% от хората на планетата разчитат на растения за набавяне на дневния прием протеин, особено в бедните райони.