Земеделието е допринесло почти толкова за изменението на климата колкото обезлесяването чрез засилване на глобалното затопляне. Това показва ново американско изследване, в което е било определено количеството въглерод, отделен от почвата от земеделието, съобщава "Ройтерс".

Около 133 млрд. тона въглерод са се отделили от първите два метра земна почва през последните два века от земеделието с темп, който се увеличава, се предупреждава в проучването, публикувано в списанието на Националната академия на науките на САЩ.

Глобалното затопляне се дължи до голяма степен на въглеродния диоксид в атмосферата от такива дейности като изгаряне на изкопаеми горива и сеч, които иначе биха погълнали парникови газове като въглеродния диоксид.

Ала това изследване показва и значението на земеделието като фактор, допринасящ за това, посочва Джонатан Сандерман, специалист по почви в изследователски център в щата Масачузетс и един от авторите на проучването.

Докато почвата поглъща въглерода в органичната материя от растенията и дърветата, докато се разлагат, земеделието е спомогнало да се изчерпи това натрупване на въглерод в почвата, допълни ученият.

Масовото обработване на земята премахва въглерода от почвата, както и методите за оран, които могат да ускорят ерозията и разлагането.

"Тревожно е колко много въглерод е бил изгубен от почвата", предупреждава Джонатан Сандерман, допълвайки: "Малки промени в количеството въглерод в почвата могат да имат наистина големи последици за това колко въглерод се натрупва в атмосферата."